Zoo Târgu Mureș se îmbogățește cu flamingo și pelicani
Publicat de APETRI MARGARETA, 22 noiembrie 2023, 13:06 / actualizat: 23 noiembrie 2023, 6:42
Grădina Zoologică din Târgu Mureș a anunțat, azi, primirea de noi locatari. Este vorba de cinci pelicani și patru flamingo roz, aduși cu grijă de la Grădina Zoologică și Botanică din Budapesta.
Potrivit administrației grădinii, toate aceste păsări au ajuns într-o stare de sănătate bună. Deocamdată ele sunt izolate pentru o perioadă scurtă de timp, pentru acomodare, urmând ca până la sfârșitul săptămânii să se alăture grupului existent, pentru a putea fi vizitate.
Directorul grădinii Zoo, Szánthó János:
Atât pelicanul comun cât și flamingo roz trăiesc în colonii numeroase. Transportul de păsări este esențial, în contextul eforturilor administrației Zoo Tg.Mureș de a mări și diversifica efectivul de animale de care dispune. Acest lucru aduce beneficii atât pentru bunăstarea păsărilor, cât și pentru prezentare, oferind posibilitatea de a prezenta un grup de păsări care are dimensiunile ideale.
Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) se distinge prin dimensiunile sale impresionante, având o lungime a corpului între 140-175 cm, cu o anvergură de aripi între 245-295 cm și o greutate de aproximativ 10-11 kg. Această specie trăiește în lacurile calde și deltele Europei, Asiei și Africii, manifestându-se ca o pasăre diurnă și migratoare. Dieta sa include exclusiv pește. Deși nu este în pericol iminent, distrugerea habitatelor, vânatul și contaminarea apelor reprezintă amenințări pentru această specie. În mediul său natural, pelicanul poate trăi în jur de 30 de ani, dar în captivitate poate ajunge și la 50 de ani.
Flamingo roz, cea mai mare dintre speciile de flamingo, impresionează prin penele sale roz. Această specie are o lungime a corpului între 125-145 cm, o anvergură a aripilor între 140-165 cm și o greutate de 2-3 kg. Flamingo roz se găsește în lacurile sărate și deltele Europei de Sud, Asiei de Sud și Africii. Similar cu pelicanul, este o specie rară, dar nu este în pericol imediat. Distrugerea habitatelor, schimbarea climatului și creșterea nivelului mării reprezintă amenințări și pentru această specie. În sălbăticie, flamingo roz poate trăi în jur de 30 de ani, în timp ce în captivitate, această cifră poate ajunge la 60 de ani.
Ca efect al schimbării climei, în ultimii ani, flamingo roz a apărut și în Delta Dunării.
Aceste frumoase păsări vor adăuga un plus de culoare și grandoare Grădinii Zoologice din Târgu Mureș, arată directorul Szánthó János.
Autor: Cosmina Nicoară