Ziua Unirii sărbătorită în Transilvania.
Publicat de radiomures, 24 ianuarie 2012, 00:00 / actualizat: 3 februarie 2015, 19:54
Autorităţile mureşene au marcat Ziua Unirii printr-o ceremonie organizată la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Singurul bust al lui Cuza din judeţul Mureş se află în incinta Inspectoratului de Poliţie, unde este cinstit în fiecare an în data de 24 ianuarie.
Evenimentele organizate pentru a marca Ziua Unirii au debutat la ora 11,00 cu un scurt te-Deum şi cu o evocare a personalităţii marelui domnitor.
Reprezentanţii autorităţilor locale au depus coroane la bustul lui Alexandru Ioan Cuza şi au îndemnat la linişte socială.
Pentru poliţişti domnitorul Alexandru Ioan Cuza este un exemplu de urmat, a explicat şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, comisar şef Valentin Pescari.
La eveniment a participat şi primarul municipiului Tg.Mureş, Dorin Florea, care a subliniat importanţa lecţiilor istoriei în viaţa de zi cu zi.
Evenimentele organizate la Inspectoratul de Poliţie Mureş s-au încheiat cu un ceremonial militar şi cu o defilare a forţelor de ordine.
Ziua Unirii Principatelor Române sărbătorită şi la Sf.Gheorghe!
Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită astăzi, în Piaţa „Mihai Viteazul” din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în prezenţa a peste 150 de persoane.
În alocuţiunea rostită cu acest prilej, subprefectul Valentin Ionaşcu a făcut un apel la raţiune şi responsabilitate, îndemnând politicienii să pună capăt vendetelor şi „luptelor meschine” care dezbină societatea şi pun piedici progresului.
Participanţii au depus coroane de flori la statuia voievodului Mihai Viteazul, iar după defilarea Gărzii de Onoare, unii dintre ei au dansat hora Unirii. Pe parcursul festivitatilor nu s-au semnalat nici un fel de proteste ori incidente.
Tot cu prilejul zilei de 24 ianuarie, la Sfântu Gheorghe a avut loc simpozionul intitulat „153 de ani de la Unirea Principatelor Române”, iar la Casa Memorială „Romulus Cioflec” din localitatea Araci a fost ţinută o lecţie deschisă pentru elevii claselor a VII şi a VIII-a din localitate, organizată de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în cadrul căreia au fost evocate momentele istorice din 1859 şi personalitatea primului domn al Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza.
În cursul zilei de luni, în cinstea Unirii, Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a organizat un spectacol dansuri şi cântece tradiţionale româneşti, un recital de poezie şi o scurtă lecţie de istorie.
Câteva zeci de români din Miercurea Ciuc s-au prins, în această seara, în Hora Unirii, în faţa Centrului Cultural „Patriarh Miron Cristea”, acolo unde au avut loc manifestările dedicate Unirii Principatelor Române.
Evenimentele, destul de restrânse, au început cu un concert susţinut de Fanfara Militară a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, după care, cei prezenţi au dansat Hora Unirii. După acest moment, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior a fost vernisată o expoziţie dedicată Unirii Principatelor, care a fost realizată în colaborare cu Complexul Muzeal Judeţean Neamţ. În premieră, sunt prezentate la Miercurea Ciuc fotografii originale şi obiecte care au aparţinut Principesei Elena Cuza. Manifestările de la Miercurea Ciuc s-au încheiat cu un moment artistic, sub genericul „Unirea Principatelor în cântec şi versuri”, susţinut de elevii Şcolii Generale Liviu Rebreanu şi Colegiului Naţional Octavian Goga.
Raluca Creţ, Mara Deleanu, Ioana Dima