Ziua solidarităţii naţionale a maghiarilor la Sfântu Gheorghe
Publicat de radiomures, 4 iunie 2012, 00:00
Aproximativ 500 de persoane au participat luni după-amiază la două manifestări organizate în centrul municipiului Sfântu Gheorghe de Ziua solidarităţii naţionale a maghiarilor, prilej cu care au comemorat împlinirea a 92 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.
Manifestările au început în parcul Elisabeta din centrul municipiului la ora 17,30, ora la care pe 4 iunie 1920 a fost semnat tratatul de la Trianon ce a marcat destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România. O parte dintre participanţi au fluturat steaguri roşu-alb-verde, dar şi steaguri cu stema Ungariei, pe care au legat panglici negre în semn de doilu.
După aproximativ o jumătate de oră, timp în care au fost rostite şi câteva poezii patriotice şi s-au intonat imnul secuiesc şi cel al Ungariei, participanţii s-au mutat la câţiva metri distanţă, în faţa teatrului din municipiu. Timp de două ore pe scenă au evoluat diferiţi interpreţi de muzică populară, uşoară şi clasică, formaţii de dansuri populare maghiare, s-au transmis mesaje din partea maghiarilor din alte judeţe ale ţării şi s-au rostit alocuţiuni despre semnificaţia tratatului de la Trianon, despre trecutul şi viitorul maghiarimii.
Discursul principal a fost rostit de călugărul franciscan Bojte Csaba din Deva, preşedintele Fundaţiei „Sfântul Francisc”, care i-a îndemnat pe maghiari să nu-şi uite rădăcinile strămoşeşti, să aibă familii numeroase, să-şi crească copiii în spiritul înaintaşilor, să-i determine să rămână pe pământul natal, dar şi să trăiască în bună pace cu românii şi minorităţile conlocuitoare.
Manifestarile au fost organizate de partidele maghiare.
Mara Deleanu