Ziua Universală a IEI, marcată la Amsterdam

Publicat de radiomures, 20 iunie 2015, 19:46 / actualizat: 20 iunie 2015, 21:11
Anul acesta, sărbătoarea iei a fost marcată, în avans, de un grup de români din Amsterdam, în ajunul solstiţului de vară.
Claudia Marcu: Ziua Universala a iei – marcată în Amsterdam pe 20 iunie! În centrul capitalei olandeze, aceeaşi atmosferă multiculturală ca şi în secolul al 17-lea. Nu ştiu exact cine a avut iniţiativa, dar o salut! Chiar şi soarele a apreciat-o, zâmbindu-ne la momentul potrivit şi adăugând câteva grade la cele 13 câte erau când am ajuns în Piata Dam.
Pe 24 iunie, românii de pretudindeni sărbătoresc Ziua Universală a iei tradiționale românești. Născută la inițiativa comunității online ” La Blouse Roumaine „, Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene, pe 24 iunie, a ajuns la cea de a treia ediție și mobilizează din ce în ce mai multe persoane și comunități din întreaga lume. În acea zi, românii şi iubitorii României sunt provocaţi să poarte ia, splendida bluză a portului popular.
„Poartă o IE oriunde te-ai afla în lume, fotografiază-te şi încarcă-ţi poza pe contul tău de Facebook. Îmbracă planeta în IA românească!“, au îndemnat organizatorii de La Blouse Roumaine.
În cadrul portului femeiesc tradițional românesc, cămașa a constituit întotdeauna piesa principală, care evidenția în cel mai înalt grad – prin ornamentică, prin calitatea materialelor și a execuției – statutul social-economic și personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeșe, spăcel, ciupag etc., ea a intrat în conștiința publică cu prima denominație, devenită generică.
În aprilie 1940 Henri Matisse termina de pictat „La blouse roumaine”. Pictorul lucra la acest tablou din noiembrie 1939. Ca inspiraţie i-a servit colecţia de ii româneşti care i-a fost făcută cadou de pictorul Theodor Pallady. Tabloul se păstrează la Paris, în Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou.
Pe lângă „La blouse roumaine”, Matisse mai are şi alte câteva tablouri în care este reprezentată ia românească. Tablourile lui Matisse cu ia românească aveau să-l inspire patruzeci de ani mai târziu pe creatorul de modă Yves Saint Laurent, acesta dedicând iei colecţia sa de toamnă-iarnă haute couture 1981, prezentată la Paris.
Sursa foto: facebook.com/Claudia Marcu