Ziua Protecției Civile, marcată azi la Târgu Mureș
Publicat de Corina Muntean, 1 martie 2021, 14:46 / actualizat: 3 martie 2021, 18:32
Ziua Internațională a Protecției Civile (1 martie) și Ziua Națională a Protecției Civile (28 februarie) au fost celebrate azi printr-o ceremonie militară la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș.
Cu această ocazie au fost trecuți în corpul ofițerilor 8 maiștrii militari și subofițeri. De asemenea, alții 2 au fost premiați de IGSU pentru activitatea deosebită, iar 7 pompieri au fost avansați în grad înainte de termen.
Totodată, pompierii mureșeni au dorit să marcheze și prima zi de primăvară, astfel că toate doamnele și domnișoarele au primit mărțișoare.
Pe de altă parte, în România putem vorbi de protecție civilă la nivelul întregii societăți, spune inspectorul șef al ISU ”Horea” Mureș, col. Călin Handrea:
La mulți ani cu ocazia Zilei Protecției Civile!. Componenta Protecție Civile se regăsește la nivelul fiecărei instituții. La nivelul primăriilor există acel serviciu voluntar pentru situații de urgență, există serviciile private pentru situații de urgență. Dacă vorbim de instituții, de asemenea o să găsim celula de urgență, de asemenea, avem comitete locale și comitet județean pentru situații de urgență, comitet național… și toate acestea sunt componentele Protecției Civile care, astăzi, o regăsim în întreaga societate.
Cel mai bine s-a văzut rolul protecției civile în ultimul an marcat de pandemie. Totul a început cu celebra izoletă.
Revine colonelul Călin Handrea:
Acesta a fost, într-adevăr, anul în care s-a văzut rolul Protecției Civile. Am avut un prim caz în luna martie de persoană pozitivă. Atunci ne-am deplasat cu, așa-numită, izoletă. De atunci, încontinuu am avut misiuni. Acum, misiunile pe care le desfășurăm sunt poate mai ușoare, în schimb ne ocupăm inclusiv de transportul echipei medicale care se deplasează pentru vaccinare, transportăm materialele necesare pentru a desfășura în bune condiții vaccinarea, în continuare avem Centrul Județean de Conducere și Coordonare… sunt foarte multe activități pe care le desfășurăm în acest context.
Reamintim că actul de naștere al Protecției Civile din România a fost în urmă cu 88 de ani Decretul Regal din 28 februarie 1933.
La vremea respectivă era nevoie de o instituție care să protejeze cetățenii de atacurile aeriene care s-au produs pe timpul Primului Război Mondial.
De-a lungul timpului, instituția a suferit schimbări și a avut mai multe denumiri iar din 2004 a fuzionat cu Comandamentul Corpului Pompierilor Militari luând ființă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu unitățile județene, de atunci instituția fiind în permanentă evoluție.
Cristina Bulbescu