Ziua produselor agroalimentare românești, marcată la Tg.Mureș

Publicat de Corina Muntean, 9 octombrie 2017, 18:12
Evenimentul va avea loc mâne de la ora 10.00 în centrul orașului și va reuni 60 de producători mureșeni, din zona producțiilor vegetale și animale, a explicat președintele CJ, Peter Ferenc.
Un al doilea eveniment va consta într-o întâlnire, la CJ Mureș a mai multor producători mureșeni cu reprezentanții direcțiilor Agricole, sanitare și de sănătate publică.
Peter Ferenc îndeamnă mureșenii să consume produse autohtone, pentru a încuraja și dezvoltarea economică a județului:
Acest dialog cu producătorii autohtoni, care considerăm că trebuie să fie permanent, are și rolul de a le cunoaște problemele și, în limita atribuțiilor pe care le avem, să îi ajutăm. Consider că trebuie să facem un îndemn, să fim consumatori responsabili, care cunoaștem ce înseamnă să consumi produse agroalimentare românești și, mai ales, cele zonale. Astfel creezi locuri de muncă, dai posibilitatea ca acel atreprenor care încearcă să trăiască din acest domeniu, nu mai trebuie să plece din țară, pentru că, efectiv, consumăm ceea ce producem.”
În Registrul național de evidență a produselor, există două produse tradiționale din Mureș – unul recunoscut european, respectiv Telemeaua de Ibănești, precum și pâinea de casă cu cartofi din Boiu.
Apoi, mai există 10 produse cu rețete consacrate, deținute de 6 producători mureșeni, precum de pildă cașcavalul Rucăr și Dalia din lapte crud, lapte bătut cu 2%, Sana cu 3,6 % grăsime, pâine de secară, cremvurști din carne de vită sau salam Torpedo.
Valeriu Russu