Ziua păcălelilor, alterată de lipsa de educație și cultură
Publicat de Stan Lucian, 1 aprilie 2024, 14:00
Conform tradiţiei, „Ziua Păcălelilor” este ziua în care poţi face glume şi îţi poţi păcăli cunoscuţi fără ca aceştia să se supere.
În România, păcălelile de 1 aprilie au început să fie practicate din secolul al XIX-lea, dar interesul față de ele a scăzut în ultimii ani, odată cu apariția internetului.
În trecut, păcălelile serveau ca lecție pentru cel păcălit, spune actorul Rudy Moca, iar mesajul era plin de înțelesuri:
Păcălelile de altădată aveau substanță, aveau eleganță, aveau umor sănătos, aveau mesaj, erau folosite foarte, foarte bine și cu mare folos pentru cei care trebuia să treacă printr-o remodelare. Erau mai mult decât necesare și erau gustate.”
Păcălelile și glumele de azi s-au schimbat, odată cu rapiditatea vieții și cu interesul tot mai scăzut pentru educație și cultură.
Rudy Moca:
Glumele de astăzi abundă de invective, de un limbaj violent, predispus spre sexualitate fără jenă, nu au umor, nu au substanță și nu au niciun fel de mesaj.”
Artiștii simt cel mai bine schimbarea preferințelor românilor în materie de umor.
Dacă în urmă cu câțiva ani se savurau comediile clasice, acum preferințele se îndreaptă spre umorul facil, a explicat Andi Gherghe, regizor și actor:
S-a schimbat tipul umorului, oamenii nu mai sunt atât de receptiv la umorul situațional, umorul care necesită puțină gândire, puțin proces cerebral. Oamenii preferă poantele de-a gata, de-asta vedem o creștere fulminantă, aș spune eu, a fenomenului de stand-up, tocmai pentru că este un omor facil, simplu, e o porție scurtă, dar intensă, de hăhăială.”
Nu se cunoaște cu exactitate originea zilei de 1 aprilie, însă unii specialiști spun că are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian, în anul 1582.
În vechiul calendar (cel iulian), ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie.
După trecerea la calendarul gregorian oamenii au avut, la început, probleme în a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie.
Cei care mai sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie erau numiţi „nebuni de aprilie”.
Autor: Raluca Creț