Ziua mondială a teatrului, sărbătorită pe scenă la Tîrgu-Mureș

Publicat de radiomures, 27 martie 2017, 17:32
Cele două secții ale Teatrului Național, română și maghiară, își asumă încercarea de conciliere, prin artă, a contrariilor, a problemelor divergente ce există în zonă.
Directorul Gasparik Attila a asemănat acest demers cu o oglindă care reflectă problemele reale ale oamenilor:
Teatrul este un serviciu public, în mare parte responsabil de starea publicului pe care îl deservește. Prin teatru pot să definesc destinul cultural, intelectual, identitatea unei urbe. Teatrul, în primul rând, este responsabil de a discuta, de a ridica aceste probleme deasupra sferei politice, deasupra sferei economice. Deci eu cred că noi trebuie să fim inițiatorii, arta în general, să generăm aceste dialoguri, să încercăm să căutăm lucrurile care ne unesc și să identificăm problemele prin care ne deosebim.”
În cazul Teatrului pentru Copii și Tineret Ariel din Tîrgu-Mureș, sărbătoarea este dublă, pe 21 martie a fost Ziua Mondială a Teatrului de Animație, iar astăzi este aniversată chiar Ziua Mondială a Teatrului.
Directorul Gavil Cadariu spune că la secțiile română și maghiară sunt în toi pregătirile pentru două premiere, ce vor avea loc luna viitoare.
Însă rolul terapeutic al teatrului este scos în evidență prin proiectul numit ”Forum teatral” unde, pe lângă dezbaterea lecturilor obligatorii din școală pot fi dezamorsate angoasele specifice tinerelor generații.
Gavril Cadariu insistă pe rolul comunicării directe, pentru a contrabalansa efectul internetului:
Tipul de relație pe care noi putem să-l provocăm, determină foarte multe dezinhibări, vizavi de provocarea care, de cele mai multe ori aduce agresivitate în comportamentul lor. Poți să găsești răspunsuri la propriile tale întrebări, vizavi de neliniștile care viața de zi cu zi le poate provoca. Cine sunt eu, ce rost am pe lume – sunt întrebări care apar frecvent în rândul copiilor și care, dacă sunt provocate într-un mediu teatral unde opinia fiecăruia contreză, atunci, relaxarea vizavi de aceste angoase este evidentă. Așa încât acest mediu de youtube, de internet este ușor lăsat deoparte în momentul în care ființa ta vie contează în raport cu celălalt în exprimare.”
Ziua Mondială a Teatrului a fost instituită în 1961, la Viena, şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la Paris.
Valeriu Russu