Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, sărbătorită printr-o colectă mobilă, la Tg. Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 14 iunie 2023, 12:29 / actualizat: 16 iunie 2023, 21:26
Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Mureș desfășoară astăzi o colectă mobilă la o companie privată (E-ON) din Târgu Mureș unde există donatori fidelizați prin campanii regulate.
Este a doua oară în ultimii cinci ani când se sărbătorește sub forma colectelor mobile Ziua Mondială a Donatorului de Sânge la Târgu Mureș.
Campania era necesară deoarece în această lună a scăzut dramatic numărul donatorilor de sânge, precizează pentru Radio Tg.Mures purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzie Sanguină Mureș, Marinela Lazăr:
Este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge și ne-am hotărât anul acesta să o celebrăm cu partenerii noștri. În Târgu Mureș, după o lună foarte bună, cu mulți donatori, a venit luna iunie când nu ne mai lăudăm cu aceleași recoltări. A scăzut cu 30-35% față de luna anterioară dar încă mai avem stocuri realizate în luna anterioară și de aceea ne-am gândit să suplimentăm puțin recoltările cu această colectă mobilă și săptămâna viitoare vom fi la Reghin.
Reprezentații angajaților companiei mureșene au realizat liste cu angajații care doresc să doneze. Dacă inițial circa 80 de persoane au anunțat că doresc să facă acest gest, prin mobilizări ulterioare numărul a crescut la circa 100. Mulți dintre ei sunt la prima donare:
În Municipiul Târgu Mureș există și o campioană a donării de sânge, asistenta Camelia Săbădean, care a donat de 135 ori sânge până acum, timp de 35 de ani.
Imaginea sa a fost proiectată în 2021 pe ecranele din Times Square, în semn de apreciere pentru viețile salvate, iar săptămâna viitoare, cu ocazia Zilelor Târgumureșene, Primăria îi va conferi titlul de Cetățean de Onoare.
Camelia Săbădean vorbește despre importanța acestui gest simplu care salvează vieți:
Tot timpul există cineva care are nevoie de sânge. Chiar dacă acei oameni, aparținătorii victimelor se mobilizează, nu ei își salvează aparținătorul. Nu ei. Degeaba aleargă. Pentru că durează 48 de ore testarea sângelui donat. Și atunci, donatorul anonim care vine regulat și s-a fidelizat este salvatorul, de fapt. Eu asta îmi doresc, să devenim anonimi toți și să oferim darul acesta al vieții pe care îl avem și care nu ne costă absolut nimic. Deci, este o șansă de împlinire morală. Deci, efectiv, te împlinești spiritual pentru că nu ai nevoie numai de mâncare, dacă ești om. Ai nevoie și de alte lucruri care să te împlinească.
Conform evidențelor, doar 30% dintre donatorii care participă la o campanie de donare de sânge pentru un caz medical vor fi fidelizați ulterior.
România se plasează pe ultimele locuri la numărul de donatori de sânge în Europa: doar 1.7% dintre români donează sânge, de aproape 10 ori mai puțin decât danezii, de 9 ori mai puțin decât britanicii, și de 7 ori mai puțin decât olandezii.
Autor: Cristina Bulbescu