Ziua mondială a donatorilor de celule stem, marcată la Tg. Mureș
Publicat de radiomures, 16 septembrie 2017, 15:04 / actualizat: 16 septembrie 2017, 21:24
”Donează o șansă la viață! Fii erou!” este sloganul de anul acesta al campaniei de promovare a Registrului național al donatorilor de celule stem din România, prin intermediul căruia bolnavii de leucemie pot fi salvați.
Peste 46.000 de români sunt înscriși la această dată în acest registru dintre care aproape 1.800 sunt din județul Mureș.
Doar 9 români au fost găsiți compatibili însă pentru donare în timp ce majoritatea donatorilor vin din străinătate.
Coordonatorul programului din cadrul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Tîrgu-Mureș, Marinela Lazăr:
În județul Mureș s-au înscris 1.684 de persoane. 5 au fost rechemate pentru testare de verificare dar nici una din persoanele înscrise nu a donat celule stem pentru că nu s-a găsit acea compatibilitate. La nivel național, până în prezent, s-au înscris peste 46.500 de persoane. Dintre acestea, au donat doar 9 însă din anul 2013, de când a fost înființat acest registru în România, au fost salvați peste 140 de bolnavi (de leucemie) datorită celulelor stem pe care noi le-am primit din străinătate.”
Deși nu există nici un fel de risc pentru donatorii de celule stem, românii sunt, în general, reticenți atunci când vine vorba să doneze măduvă.
Au fost cazuri în care donatori compatibili s-au răzgândit în ultimul moment, deși analizele pe care centrele de transplant le fac ajung la costuri uriașe.
Este și cazul unei fetițe de 6 ani din București care a murit anul acesta deoarece donatorul, un gălățean, a refuzat donarea chiar în ultima zi.
Șefa Compartimentului Hematologie și Transplant Medular din cadrul Spitalului Clinic Județean de urgență din Tîrgu-Mureș, Dr. Lázár Erzsébet:
Toată stima pentru donator. Nu atât pentru donatorul din familie dar mai ales pentru donatorul străin și mai puțin pentru donatorii care se înscriu la noi în țară pe listă. Am avut două cazuri la care la doi bolnavi s-au găsit donatori din țară. Foarte mândri, am stat după ei două luni și nu s-au mai găsit. Deci, n-au donat. Ceea ce dorim, dacă cineva se înscrie pe această listă ca să doneze, să facă bine să doneze pentru că testarea înseamnă 1.000 de euro pentru un donator.”
La Tîrgu-Mureș au fost efectuate în ultimii 16 ani peste 550 de transplanturi medulare, dintre care 53 doar anul acesta.
Poate deveni donator de celule stem orice persoană sănătoasă care dorește să salveze viața.
Cristina Bulbescu