Ziua Mondială a Diabetului marcată și la Tg. Mureș
Publicat de Corina Muntean, 14 noiembrie 2018, 15:25 / actualizat: 15 noiembrie 2018, 8:39
”Implicațiile psihosociale ale diabetului zaharat asupra persoanelor afectate și asupra familiilor acestora” este tema simpozionului care s-a desfășurat astăzi în Amfiteatrul Spitalului Clinic de Urgență Tîrgu-Mureș, cu ocazia Zilei Diabetului.
Expunerea științifică s-a bucurat de prezența mai multor medici diabetologi, de nutriție, de familie, pediatrii, psihologi dar și pacienți sau aparținători.
Au fost făcute prezentări privind noile tehnologii în prevenirea diabetului, importanța sportului la diabetici dar și despre semnele bolii la copii, a precizat pentru Radio Tîrgu-Mureș organizatorul evenimentului purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, Mariana Negoiță:
Am ales tema simpozionului pornind de la tema din acest an a Federației Internaționale a Diabetului: Diabetul și familia. Prin această acțiune, dorim să informăm și să atragem atenția asupra importanței adoptării unui stil de viață sănătos în prevenirea diabetului.”
Diabetul este o afecțiune în creștere la nivel mondial, din estimările organismelor internaționale de profil, însă în România nu se iau măsurile necesare pentru a o putea ține sub control, spun reprezentanții medicilor de familie.
Pe de o parte, multe din tratamente și testări se fac pe buzunarul pacientului iar pe de altă parte, numărul specialiștilor este tot mai mic.
Președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, dr. Remus Șipoș:
Dacă în 2015 Federația Internațională de Diabet estima că 1 din 11 adulți are diabet, în 2040 se estimează că 1 din 10 va avea diabet. Tot Federația Internațională de Diabet estimează că 1 din 2 pacienți cu diabet nu este diagnosticat. În condițiile acestea, ne întrebăm: sunt suficienți medici de familie, în primul rând, și diabetologi pentru a depista această boală? Și ne uităm la Programul Național de Diabet al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și vedem această sintagmă: județe cu deficit de diabetologi. Asta înseamnă că acest deficit chiar există.”
Un milion de români sunt diagnosticați, în momentul de față, cu diabet dintre care câteva mii sunt copii.
La Tîrgu-Mureș, dacă în urmă cu câțiva ani erau, pe an, 4 cazuri noi de copii cu diabet, acum se întâlnesc 4 cazuri noi pe lună, spune președintele Asociației Copiilor și Tinerilor Diabetici Mureș (ASCOTID), Rodica Molnar care este și mama unei adolescente dependente de insulină:
Ziua Mondială a Diabetului surprinde solidaritatea pacienților cu diabet și culoarea albastră a cercului reprezintă unitatea pacienților de pe tot Globul pământesc. Asta înseamnă speranța de mai bine. În România sunt peste un milion de pacienți cu diabet din care, pot să vă spun, că sunt 3.600 de copii insulino-dependenți, asta înseamnă copii sunt 18 ani. Dacă acum 13 ani când am înființat asociația debutau 4, 5 pe an, mărturisesc că ne-a luat prin surprindere debutul la copii și numai în luna septembrie au fost diagnosticați 4 copilași noi.”
Diabetul zaharat este o boală care nu doare, nu se vindeca și, în timp, poate genera complicații serioase precum amputarea unui membru, orbire, neuropatie și altele.
Specialiștii spun că, în cazul pacienților cu diabet, educația reprezintă 50% din eficacitatea terapiei.
Cristina Bulbescu