Ziua Mondială a celui mai cunoscut preparat italienesc

Publicat de MIRELA ROTAR, 18 ianuarie 2022, 17:16 / actualizat: 25 ianuarie 2022, 17:19
În data de 17 ianuarie, italienii sărbătoresc Ziua Mondială a Pizza, “La Giornata Mondiale della Pizza”. Ziua a fost aleasă pentru că este aceeași zi în care se sărbătorește și Sant’Antonio Abate, sfântul protector al tuturor brutarilor și pizzerilor (“pizzaioli” în italiană). În trecut, familiile care dețineau pizzerii și brutării, obișnuiau să-și închidă afacerile pentru ziua respectivă și se adunau pentru a aprinde un foc mare pentru a-l sărbători pe sfânt.
Se spune că, de fapt, clasa de jos din regiunea Napoli din Italia a fost cea care a transformat pizza într-o formă mult mai modernă și familiară nouă. La sfârșitul anilor 1800, un brutar italian pe nume Raffaele Esposito, a pregătit masa pentru o vizită a membrilor familiei regale și i-a dedicat o pizza Margheritei di Savoia, Regina Regatului din Napoli și soția lui Umberto I.
Cu această pizza a vrut să onoreze culorile Reginei și ale Italiei: busuiocul pentru verde, mozzarella pentru alb și sosul de roșii pentru roșu. Reginei Margherita i-ar fi plăcut atât de mult mâncarea încât pizza a primit numele ei.
Pizza s-a răspândit dincolo de granițele orașului său de baștină spre sfârșitul secolului al XIX-lea, dar a ajuns faimoasă mai târziu, și asta grație imigranților italieni din Statele Unite. După Al Doilea Război Mondial, în epoca turismului de masă, și alte popoare au descoperit deliciile acestei pâini italienești.
Chiar dacă se crede că pizza este originară din Italia, nu se ştie de fapt cine a „inventat” această mâncare delicioasă. Deşi cultura mediteraneană are variante incipiente înrădăcinate în dieta lor, variante similare au fost descoperite în Egipt, Babilon şi Imperiul Persan. Se ştie că în Grecia Antică se mânca o pâine rotundă şi plată, deasupra căreia se puneau diferite condimente şi ingrediente.
Dana Boieriu