Ziua Mondială a Angioedemului Ereditar, marcată în premieră la Târgu-Mureș

Publicat de Corina Muntean, 13 mai 2021, 15:11 / actualizat: 14 mai 2021, 12:37
Duminică, fațada Universității de Medicina și Farmacie din Târgu-Mureș va fi iluminată în mov pentru a atrage atenția asupra angioedemului ereditar, o afecțiune genetică rară și incurabilă. Evenimentul este organizat de Asociația HAERO împreună cu Asociația Rotaract Mureș.
Târgu-Mureșul este un oraș important pentru pacienții suferinzi de această afecțiune întrucât centrul care se specializează în tratarea acesteia a fost înființat aici în anul 2018.
Angioedemul ereditar este deseori diagnosticat greșit, iar medicamentele convenționale nu funcționează în cazul său, spune vicepreședintele Asociației HAERO, dr. Ana Maria Băltătescu:
La nivelul peretelui intestinal este o problemă pentru că se manifestă cu dureri abdominale, grețuri, vărsături care sunt des diagnosticate ca apendicită sau colecistită iar pacienții ajung să fie operați inutil. Cea mai severă manifestare a bolii este edemul facial care în 30% din cazuri se complică cu edem larigian, adică pacientul se umflă la nivelul laringelui iar asta provoacă obstrucție.
De cele mai multe ori este interpretată ca fiind o alergie, mulți pacienți sunt diagnosticați cu tot felul de alergii iar medicamentele care se dau în aceste cazuri nu funcționează.
Boala tinde să se manifeste încă din copilărie iar cei afectați ajung deseori la alergologi, spune coordonatorul Centrului de Expertiză de Angioedem Ereditar, Bara Noemi:
De obicei simptomele apar între 10 și 20 de ani, în 90% din cazuri edemele la nivelul membrelor superioare sau inferioare sunt prezente, de aceea pacientul ajunge la medicul alergolog sau dermatolog unde se suspicionează boala. Deja colegii din aceste specialități sunt familiarizați cu afecțiunea și trimit pacienții la centrul de expertiză din Târgu-Mureș unde putem confirma tratamentul iar pacientul poate beneficia de tratamentul specific al acestei afecțiuni.
În România există peste 100 de pacienți suferinzi cu această afecțiune, din care aproximativ 15 sunt copii.
Vlad Todoran