Ziua Internațională a Iei a fost sărbătorită la Târgu Mureș
Publicat de Corina Muntean, 24 iunie 2019, 20:12 / actualizat: 25 iunie 2019, 8:26
Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș a sărbătorit astăzi ia într-un mod inedit, printr-o expoziție dedicată cămeșii tradiționale românești „IA AIDOMA”.
Cămășile românești răspândite astăzi, în diferite muzee și colecții private din lume, sunt readuse acasă prin replicile realizate de membre ale comunităţii „Semne cusute”.
Cu acest prilej a fost prezentată și șezătoarea de cusut ii din cadrul Muzeului, a arătat reprezentantul instituției, Livia Marcu:
Ne-am gândit ca, în acest an, să sărbătorim ia într-un mod mai deosebit. Pe lângă exponatele noastre de patrimoniu, am încheiat un parteneriat cu comunitatea ”Semne cusute”, este o comunitate constituită online, o șezătoare online, care are în jur de 50.000 de membri și care a realizat această expoziție numită ”Ia aidoma”. De ce este ia aidoma? Pentru că ea se dorește a fi o realizare a unor ii care se află în muzee din afara țării, ii care au fost refăcute de comunitatea de femei din acest grup.
Lia Belașcu este nepoata lui Aurel Filomon, fondatorul colecțiilor etnografice mureșene și, în onoarea lui, a început să coase ii populare.
Îi sunt atât de dragi încât toate au ajuns la membrii familiei și nici nu se gândește să le scoată în vânzare:
Sunt nepoata lui Aurel Filimon. Am cusut o cămașă după una veche de peste 100 de ani din colecția dumnealui, e un sentiment de nedescris. Ar fi frumos să vă spun că am cusut numai Ardeal, dar nu. Am început cu Ardeal, Sibiu, apoi m-am mai plimbat prin țară, am cusut și de Brăila, și de Dolj, și m-am întors la Ardeal.
Ionela Horga a început să coase ii abia după 3 ani de documentare, în care a studiat tiparele specifice fiecărei regiuni, dar nu a reușit să ajungă la o concluzie privind cel mai frumos model de ie:
Cos ie de câteva luni, dar după o documentare de peste 3 ani. Pe măsură ce citeam, îmi dădeam seama cât de puțin știu. Informația despre cămașa românească este vastă, am vrut să înțeleg diferențele între zonele geografice, am vrut să înțeleg specificul fiecărei zone geografice, ca să știu ce să aleg atunci când încep să cos cămașa.
Expoziția va putea fi vizitată la etajul muzeului, alături de cea dedicată satului românesc.
Raluca Creţ