Ziua Internaţională a Focii va fi sărbătorită la Zoo Braşov

Publicat de Rotar Mirela, 21 martie 2025, 10:51 / actualizat: 21 martie 2025, 11:58
Sâmbătă, 22 martie, între orele 11:00 și 16:00, Grădina Zoologică Brașov celebrează Ziua Internațională a Focii, prin organizarea de activități educative pentru vizitatori de toate vârstele.
Evenimentul le oferă celor prezenți ocazia de a învăța despre importanța focilor în ecosistemele marine și provocările cu care se confruntă aceste animale din cauza poluării și schimbărilor climatice.
Oana Voicu , Inspector Comunicare Marketing la ZOO Brașov:
,,Cu ocazia acestui eveniment au fost pregătite o serie de activități educative pentru a-i învăța pe vizitatori despre importanța focilor în ecosistemele marine și despre provocările cu care acestea se confruntă. Copiii pot participa la jocuri interactive cu ajutorul cărora vor înțelege mai bine pericolele care pândesc focile încă de când se nasc, dar și cum pot proteja mediul acestora, iar adulții vor putea asista la o serie de prezentări despre foci și mediul lor.”
Doi masculi de focă aduși din Germania, Elmo și Soa, sunt vedetele evenimentului și vor ajuta la sensibilizarea publicului privind necesitatea conservării biodiversității marine. Grădina Zoologică Brașov este singura din România care adăpostește astfel de animale.
Oana Voicu:
,,Elmo și Soa, cele 2 foci de la Grădina Zoologică Brașov, acum în vârstă de 3, respectiv 2 ani, au venit la finalul lui 2024 din Germania și putem spune că ele sunt adevărați ambasadori ai acestei specii. Prin prezența lor aici dorim să sensibilizăm comunitatea cu privire la necesitatea conservării biodiversității marine.”
Mai mult decât atât, vizitatorii pot sprijini protejarea focilor și a altor specii prin programul „Adoptă la zoo, conservă în natură” inițiat de Zoo Brașov. Vizitatorii vor putea afla detalii despre animale în prezentările pregătite de echipa Zoo:
,,Vor fi discuții despre focile din Marea neagră, o specie cu o prezență istorică în regiune, dar care a dispărut din cauza vânătorii excesive și a pierderii habitatelor naturale. Din cauza poluării și schimbărilor climatice scade sursa de hrană și se deteriorează habitatul acestor animale. Pentru reducerea acestor efecte este nevoie de soerie de măsuri ample, plecând de la monitoritorizarea surselor de poluare, protejarea habitatelor, până la monitorizarea pescuitului.”
Detalii despre program sunt disponibile pe site-ul Grădinii Zoologice Brașov, a mai precizat inspectorul pe Comunicare Marketing la ZOO Brașov, Oana Voicu.
Autor: Emanuela Aranyos