Ziua Îndrăgostiţilor capătă în România valențe locale
Publicat de Corina Muntean, 17 februarie 2023, 07:18
Celebrată pe anual pe data de 14 februarie, Ziua Îndrăgostiţilor capătă în România valențe locale, fiind asociată noului ciclu al primăverii, care începe pe 24 februarie, iar tradițional, sărbătoarea iubirii este numită Dragobete. Dar, indiferent când este sărbătorită ziua îndrăgostiților, un studiu recent atrage atenția asupra necesității diversificării metodelor de interactivitate, în condițiile în care două din trei cupluri se declară plictisite de întâlnirile clasice.
Un nou studiu, realizat în şase ţări europene, cu scopul de observa cum se schimbă obiceiurile cuplurilor de Ziua Îndrăgostiţilor, concluzionează că aproape două treimi (64%) dintre cupluri sunt de acord cu afirmaţia că ‘se plictisesc de întâlnirile tradiţionale şi caută experienţe mai interesante’ cu partenerii sau cu persoanele cu care se întâlnesc.
Conform cercetării derulată de Pollster, la solicitarea Huawei, această tendinţă de schimbare este şi mai vizibilă în rândul cuplurilor mai tinere, 71% dintre tinerii cu vârsta între 26 şi 35 de ani afirmând că s-au plictisit de întâlnirile clasice.
Întrebaţi care ar fi întâlnirea lor ideală, unul din şapte (69%) respondenţi a spus că ar prefera o experienţă comună, cum ar fi o activitate în aer liber, în schimbul unei întâlniri tradiţionale precum nişte cursuri pentru a deprinde o abilitate nouă sau o experienţă interactivă împreună. De asemenea, peste două treimi (67%) dintre cei chestionaţi au admis că au încercat, deja, activităţi mai creative, de tipul cursuri de gătit, escape rooms sau noi experienţe în cadrul unor spectacole de teatru imersiv sau vizite la parcuri tematice.
În acelaşi timp, aproape trei sferturi (73%) au raportat că, împreună, au optat pentru activităţi orientate spre sport când se întâlneau cu partenerul, inclusiv cursuri de gimnastică, drumeţii sau căţărare. Nouă din zece respondenţi (88%) au menţionat că sunt de acord cu experienţele comune, pentru că ‘i-a apropiat mai mult de partenerul lor’, iar 76% că ar prefera o întâlnire la care să poată învăţa sau încerca ceva nou cu partenerul lor, lucru valabil mai ales pentru cuplurile mai tinere.
Majoritatea cuplurilor (91%) plănuieşte pentru viitor întâlniri mai active şi experienţe creative pe care le pot experimenta cu partenerii lor, în timp ce 84% au declarat că intenţionează să încerce activităţi noi în următoarele 12 luni, când se întâlnesc, iar călătoriile sunt cea mai bună opţiune pentru 77% dintre ei.
Pentru jumătate dintre cupluri, o alegere des întâlnită este descoperirea şi practicarea unor noi hobby-uri, cum ar fi fotografia (42%) şi sportul (36%). În ceea ce priveşte alegerile comune în cuplu, lucrurile sunt destul de dificile: mai multe femei au optat pentru călătorii – 81%, faţă de 73% dintre bărbaţi, în timp ce aceştia au fost mai pasionaţi de sport – 43%, faţă de 29% dintre femei. În schimb, fotografia, ca un nou hobby, a fost o preferinţă atât pentru femei – 42%, cât şi pentru bărbaţi – 41%.
Rezultatele studiului pot fi un punct de reorientare pentru firmele care caută să se dezvolte în domeniul industriei recreative și de divertisment.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.