Ziua Imnului Național, moment de dublă sărbătoare la Târgu Mureș
Publicat de Stan Lucian, 29 iulie 2023, 12:52
Imnul Național al României a fost intonat astăzi în Cetatea din Târgu Mureș, în cadrul unei ceremonii organizate de Instituția Prefectului și Garnizoana Târgu Mureș.
Evenimentul a început la ora 9.30 cu un moment religios, urmat de citirea mesajelor oficiale și acordarea oficială a primului grad de ofițer promoției ”General Constantin Christescu – 100”.
”Deșteaptă-te române” a fost cântat pentru prima oară în 29 iulie 1848, devenind imn național în 1989, iar Ziua Imnului a fost instituită oficial în 1998.
Directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai“ din Târgu Mureș, profesor Cornel Sigmirean:
Azi ne bucurăm de un imn mobilizator, în care se reflectă istoria, cu tradițiile, cu marile personalități ale ei, Mihai, Ștefan, Corvine, cu o permanentă chemare la o lume mai bună și mai demnă. Un adevărat ritual identitar, imnul, prin consacrarea unei zile speciale, a unei sărbători, a devenit un element sacru al statalității, un îndemn pentru noi idealuri naționale, pentru fericirea României de astăzi.”
A devenit deja o tradiție ca, de Ziua Imnului, studenții de la secția de Pregătire Medico-Militară din Târgu Mureș să primească primul grad de ofițer.
Șeful Secției, Colonel medic Vicențiu-Teodor Ghițescu:
Este o încununare a eforturilor lor din ultimii patru ani, urmează ca, peste doi ani, să absolve institutul, Universitatea de Medicină, și vor fi medici, în urma susținerii examenului de licență. Este un pas extrem de important în viața lor, în devenirea lor profesională, în viața lor particulară. Sunt, de astăzi, ofițeri ai Armatei Române. Cred că îi motivează, în determină să fie mai buni, mai ambițioși.”
Studenții de la medicină militară au intonat și ei imnul național, dar pentru ei ziua de azi a avut o dublă semnificație.
Elena Țăran, de acum sublocotenent, vine din Bistrița Năsăud și își dorește ca pe viitor să ajungă în prima linie, pe secția ATI a unui spital militar:
Acești patru ani au fost niște ani și grei dar și frumoși, pentru că facultatea de medicină este o facultate grea. Diferența dintre medicina civilă și medicina militară este doar partea militară, adică la facultate învățăm exact ca cei de la civil, dar avem în plus instrucție medicală și pregătire să devenim medici militari. Ni s-a implementat, în acest institut, să avem foarte mare grijă de noi, să fim niște profesioniști, iar acest lucru vreau să îl duc mai departe, și eu, și colegii mei.”
Ziua Imnului a fost sărbătorită și la Miercurea Ciuc, printr-o scurtă ceremonie la monumentul Ostaşului Necunoscut, iar în Covasna, la Sfântu Gheorghe, în Piața Libertății din centrul orașului.
Autor: Raluca Creț