Ziua Imnului Național, marcată la Tîrgu-Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 29 iulie 2019, 14:46 / actualizat: 29 iulie 2019, 19:43
Ceremonia militară și religioasă, de astăzi din Cetatea Medievală, a început cu prezentarea onorului și salutul Drapelului de luptă și al Gărzii de onoare.
După rugăciunea pentru neam și țară, rostită de protopopul ortodox Olimpiu Zăhan și de Ioan Șandor, preotul militar al Garnizoanei Tîrgu-Mureș, semnificația evenimentului a fost prezentată de prof. Maria Kozak:
Ziua de astăzi ne învață să cinstim Imnul de stat al României, simbol național care contribuie la dezvoltarea conștiinței identitare a poporului român. Imnul însoțește toate manifestările oficiale și este semnul victoriei românilor de pretutindeni. Constituția României prevede la art. 12, că Imnul național este ”Deșteaptă-te române”, acesta fiind considerat simbol național alături de Drapelul tricolor, Stema țării și Sigiliul statului.
Prefectul de Mureș, Mircea Dușa, a menționat că astăzi, în întreg județul, inclusiv în localitățile unde există garnizoane militare, se desfășoară ceremonii și activități cultural-științifice de evocare a istoriei Imnului național:
Fiecare, când vedem înălțându-se drapelul pe catarg, în acordurile imnului, apreciem la justa valoare Imnul național al României, ce reprezintă năzuințele și iubirea față de țară și de neam a poporului român. Când ne ascultăm imnul, suntem cuprinși de importanța și semnificația versurilor, dar și de melodie, care ne transmit un puternic mesaj de încredere în națiune, în valorile statului român. E important să cultivăm dragostea și respectul față de simbolurile naționale în rândul tinerilor, și probabil că în școli trebuie să se facă mai mult din acest punct de vedere.
Imnul național a fost interpretat de comisarul șef de poliție, Ciprian Istrate, directorul ansamblului artistic ”Ciocârlia” al Ministerului de Interne:
Ziua Imnului Național al României a fost proclamată prin lege în 1998 și se sărbătorește în fiecare an la data de 29 iulie.
Valeriu Russu