Ziua fertilizanților a fost marcată astăzi, la Târgu Mureș

Publicat de Corina Muntean, 14 octombrie 2019, 13:52 / actualizat: 14 octombrie 2019, 19:47
Evenimentul organizat de Azomureș a reunit la masa dezbaterilor specialiști din industria chimică, producători agricoli, distribuitori și cercetători.
Discuțiile s-au axat atât pe importanța fertilizanților, cât și pe viitorul acestor substanțe, în contextul unui mediu înconjurător din ce în ce mai sensibil.
Purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior:
Azomureș organizează pentru prima dată un eveniment de genul acesta. Încercăm să prezentăm, din toate punctele de vedere, ce se întâmplă cu produsul pe care îl fabricăm noi, care este utilitatea lui, cum se folosește de către fermieri, chestiuni legate de mediul înconjurător, de piață globală și europeană, trendurile care vor exista în perioada următoare, ce se poate inova în producerea îngrășământului, toate aceste aspecte alături de partenerii noștri.
Noutățile din domeniul fertilizanților utilizează la maximum cercetările din domeniu. Roxana Vidican, decanul Facultății de Agricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca:
Există abordări moderne legate de anumite aspecte privind îmbunătățirea însușirilor lor privind absorbția de către sistemul radicular, privind împiedicarea evaporării și rămânerea la dispoziția plantelor o perioadă mai îndelungată de timp și astfel vorbim de fertilizanți care se pot înscrie în categoria inovației, adică fertilizanți care folosesc surse organice de materie primă și care, în acest fel, sunt prietenoase cu mediul, fertilizanți care folosesc însușirea unui echipament enzimatic al solului și pun la dispoziția plantelor treptat elementele nutritive de tipul azotului.
Viitorul nu poate fi conceput fără fertilizanți, în contextul unei creșteri accelerate a populației. Totuși, cercetătorii se axează pe produse cât mai puțin poluante pentru mediu.
Roxana Vidican, decanul Facultății de Agricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca:
Pe de o parte, trebuie să ne preocupăm de satisfacerea unei nevoi de hrană pentru o populație crescândă a omenirii. Până în anul 2050 aproape se dublează populația pe Terra și atunci avem nevoie de hrană. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că ceea ce întreprindem acum, sub aspectul tehnologiilor de cultură și a imputurilor, oricare ar fi ele, inclusiv fertilizanților, se face numai având grijă să prezervăm mediul înconjurător. Deci viitorul arată înconjurător pentru că, la ora de față, și producătorii, cercetarea, producătorii, agricultorii, mediul universitar, sunt împreună pentru a găsi soluții pe termen lung.
Ziua mondială a fertilizanților marchează cei peste 100 de ani de când a fost descoperit procesul chimic care permite fixarea nitrogenului din aer pentru a produce substanțe care ajută creșterea plantelor.
Raluca Creţ