Ziua Femeii nu este o zi cu tradiții la români

Publicat de radiomures, 8 martie 2016, 16:43
Ziua de 8 Martie este sărbătorită în România ca Ziua Internațională a Femeii, dar și ca Ziua Mamei, în cinstea mamelor și a maternității.
Doar câteva țări în lume mai celebrează cele două semnificații într-o singură zi. Printre acestea se numără Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Bosnia și Herțegovina, Armenia și Afganistan.
La nivel internațional, Ziua Femeii a fost instituită oficial de ONU în 1977 pentru a marca realizările sociale, politice și condițiile economice ale femeilor, dar și discriminarea și violența.
Românii asociază ziua de 8 Martie cu o sărbătoare comunistă deoarece ea a fost preluată și promovată în Europa și în România de structurile socialiste.
Tradiționali la români în această perioadă sunt mucenicii sau măcinicii, fiind și începutul aratului, spune etnograful din Tîrgu-Mureș, Laura Pop:
8 Martie a început în perioada comunistă să se sărbătorească la noi. Dar în 9 martie sunt mucenicii, se încheie zilele babelor și încep zilele moșilor. În Muntenia și Moldova se sărbătoresc mucenicii mai mult, la noi nu era o sărbătoare… adică nu se făceau covrigeii aceia în formă de 8 sau decorați cu nucă și miere și nici nu se dădea de pomană. La noi în calendare avem ziua celor 40 de mucenici sau a celor 40 de sfinți. Mai sunt și alte credințe dar mai puțin la noi în zonă, legate de pornitul plugului la arat, de vin, cele 40 de pahare de vin care se beau … e un fel de început de an agrar.”
Din punct de vedere istoric, Ziua Femeii, Ziua Mamei se sărbătorea de pe vremea grecilor antici. Ei o serbau în fiecare primăvară pe Rhea, mama tuturor zeilor.
Mai târziu, în Anglia anilor 1800 a fost menționată Duminica Mamei, în a patra duminică a Postului Paștelui.
Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată în New York la 28 februarie 1909, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor. Inițiativa a fost preluată un an mai târziu în Europa, în cadrul Internaționalei Socialiste de la Copenhaga. După Revoluția din Octombrie, Lenin a declarat 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, ea fiind preluată apoi și de ONU.
La Muzeul de Etnografie din Tîrgu-Mureș se deschide astăzi o expoziție, în colaborare cu elevii liceului de artă, despre femeile aflate în închisorile comuniste.
Cristina Bulbescu
Foto: www.feminis.ro