„Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane”, marcată şi la Tg.Mureş

Publicat de Rotar Mirela, 17 octombrie 2022, 14:29 / actualizat: 17 octombrie 2022, 20:32
Astfel, la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” din Tg. Mureș va avea loc mâine, de la ora 11,00, o dezbatere privind traficul de minori, protagoniști fiind elevii de la mai multe unități școlare din municipiu.
Totodată, aceştia vor putea viziona filmulețe care îi vor ajuta să înțeleagă mai bine fenomenul infracţional. Va fi organizat şi un concurs de desene privind traficul de persoane, cele mai bune lucrări urmând a fi premiate.
Șeful Centrului Regional de luptă împotriva Traficului de Persoane din Tg.Mureș, comisar-șef de poliție Cristina Zaharia:
Pornind de la câteva întrebări cheie, sub sloganul ”Pot să mă implic! Duc mai departe mesajul antitrafic” vom încerca să găsim cele mai bune răspunsuri și să vedem percepția lor asupra fenomenului în discuție și să vedem ce se poate face mai mult de către fiecare dintre noi pentru ca acest fenomen să rămână la un nivel scăzut.
De altfel, Centrul Regional Tg. Mureș derulează în această săptămână lecții deschise la 5 unități școlare din municipiile Tg. Mureș, Reghin și Toplița, care vizează discuții privind problematica traficului de persoane și a riscurilor asociate acestui fenomen cu elevii, categorie vulnerabilă la exploatare.
Ultimele date statistice indică o scădere a numărului victimelor traficului de persoane în 2021 faţă de 2020. Comisar-şef de poliție Cristina Zaharia:
La Centrul Regional Tg. Mureș, statistica indica, la nivelul anului 2021, un număr de 25 de victime din care 7 exploatate prin cerșetorie, 17 sexual și una prin muncă; la nivelul județului Harghita, zero victime. Statistica întocmită de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane a reliefat, la nivelul anului 2021, un număr total de 505 victime, dintre care 444 de gen feminin. Au fost 282 de victime minore adică 55,8%, acestea fiind, pentru prima dată mai multe decât victimele majore.
În 2020 am avut, la nivel național, un număr total de 596 de victime, dintre care 463 de gen feminin, iar la nivel de județ, anul trecut am avut 21 de victime.
Pentru a marca această zi, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane organizează, până în 22 octombrie, o serie de evenimente la nivel naţional, incluse în cadrul campaniei de informare şi prevenire “Săptămâna prevenirii traficului de persoane”.
Valeriu Russu