Ziua europeană a informării despre utilizarea antibioticelor

Publicat de Corina Muntean, 20 noiembrie 2019, 20:20
La fel ca în fiecare an la 18 noiembrie, azi, a fost marcată Ziua europeană a informării despre utilizarea antibioticelor.
Cu acest prilej, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a organizat, cu sprijinul Comisiei Europene, la Stockholm, un eveniment la nivel european cu privire la stadiul actual al acestei probleme.
La eveniment au fost prezenți aproximativ 150 de specialiști din diferite domenii, medici, farmaciști, alți profesioniști din sectorul sanitar, medici veterinari, specialiști în domeniul agricol, dar și reprezentanți ai unor organizații de pacienți și din partea industriei farma.
Cu toții au dezbătut situația actuală privind rezistența antimicrobiană (RAM) și au prezentat exemple de bună practică privind combaterea acestui fenomen care continuă să îngrijoreze Europa.
Datele cele mai recente confirmă că în întreaga Uniune Europeană numărul pacienţilor infectaţi cu bacterii rezistente este în creştere şi că rezistenţa la antibiotice este un pericol major pentru sănătatea publică.
Prezent la eveniment comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a arătat, că lucrătorii din domeniul sănătății din toate țările UE/SEE au participat la un studiu online privind fenomenul rezistenței la antibiotic. Sondajul, care a inclus 43 de întrebări, a arătat că, în general, conștientizarea rezistenței la antibiotice și a problemelor conexe sunt destul de bine cunoscute în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății europene, dar există și unele lacune.
Comisarul pentru sănătate a arătat că profesioniștii din domeniul sănătății joacă un rol fundamental în combaterea rezistenței la antibiotice și că este necesar ca toate datele despre prevenirea și apariția acestei amenințări sunt în permanență actualizate.
La rândul său, directorul ECDC, Andrea Ammon, a subliniat că prin acest sondaj există acum o mulțime de date despre problemele-cheie referitoare la rezistența la antibiotice și pot fi realizate intervenții adaptate local pentru a asigura o utilizare rațională a antibioticelor în rândul personalului medical.
Specialiștii au atras atenția că numai utilizarea prudentă a antibioticelor poate contribui la stoparea dezvoltării bacteriilor rezistente şi la garantarea eficienţei antibioticelor pentru generaţiile viitoare.
Sorin Șchiopu