Ziua donatorului de sânge este marcată azi la nivel mondial
Publicat de Rotar Mirela, 14 iunie 2024, 12:41 / actualizat: 15 iunie 2024, 8:28
14 iunie este ziua în care gândurile lucrătorilor din domeniul sanitar, dar și ale pacienților și aparținătorilor acestora se îndreaptă cu recunoștință spre milioanele de anonimi care salvează vieți.
Fie că este vorba despre donatori fideli sau donatori ocazionali, gestul lor îi onorează deoarece salvează viețile celor suferinzi iar pe o mare parte din semeni îi determină să le urmeze exemplul.
Sunt ”20 de ani de sărbătorire a dăruirii” la nivel mondial iar tema din acest an îi invită tineri să facă parte din această comunitate salvatoare, precizează petnru Radio Tg.Mureș purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzii Sanguine din Târgu Mureș, Marinela Lazăr:
Le mulțumim tuturor pentru faptul că s-au gândit să doneze și, în același timp, ne gândim că această activitate va deveni curentă pentru generațiile tinere. Motto-ul Zilei mondiale a donatorului de sânge se referă, în acest an, la încurajarea generațiilor tinere de a face acest gest.
Astăzi, la Centrul de Transfuzii Sanguine Târgu Mureș majoritatea donatorilor erau tineri:
Față de anii trecuți, când erau frecvente sincope în aprovizionarea cu sânge, numărul donatorilor a crescut la Târgu Mureș cu circa 40% în primul semestru. Totuși, perioada festivităților și începutul sezonului estival marchează o scădere a celor care se prezintă la centru.
Din cauza cantității crescute de sânge colectat, unii donatori pot fi refuzați la donare, în timp ce pentru alte grupe mai rare se face apel la donatorii cu vechime, precizează purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzii, Marinela Lazăr:
Este perioada în care, în mod tradițional, numărul donatorilor scade puțin față de lunile anterioare. Cu toate acestea, numărul donatorilor din acest an este peste cel din anii anteriori. Am înregistrat p creștere semnificativă de aproape 800 de donări în plus, deci ar fi o creștere de 30-40%. În afară de 0 RH Negativ care este binevenit oricând, un surplus sau minus poate interveni la orice grupă. Acum, de exemplu, ne confruntăm cu lipsă la 0 Negativ și la AB Negativ. La 0 Pozitiv, avem stocuri generoase și chiar trebuie să limităm numărul donatorilor.
Prima Zi mondială a donatorului de sânge a fost sărbătorită în 2004, la Johannesburg, în Africa de Sud.
Aceasta este serbată în fiecare an în ziua de naștere a medicului austriac Karl Landsteiner (14.VI.1868) care a descoperit în anul 1900 grupele sangvine, punând bazele științifice ale tratamentului prin transfuzii.
Această zi este o oportunitate pentru creșterea gradului de conștientizare a populației privind permanenta necesitate de sânge și produse sanguine sigure, aceasta fiind o componentă cheie a unui sistem de sănătate eficient.
Autor: Cristina Buulbescu