Ziua Armatei, sărbătorită și la Târgu Mureș
Publicat de Stan Lucian, 25 octombrie 2023, 16:00
Ca în fiecare an, reprezentanții administrației publice locale s-au reunit la ceremonia de sărbătorire a armatei României.
Astăzi, ceremonia a avut loc în Cimitirul Eroilor din Târgu Mureș și a urmat succesiunea obișnuită a evenimentelor, respectiv primirea raportului și onorul dat de Garda de onoare, slujba religioasă, discursurile invitaților, depunerile de coroane și defilarea.
Comandantul Garnizoanei Târgu Mureș, gen. bgd. Claudiu Dobocan:
România modernă și-a cucerit stabilitatea și și-a consolidat independența, prin strălucite contribuții ale diplomației, dar mai ales sacrificiul suprem al armatei Românei, care, la Plevna, Mărășești, Grivița, Oituz sau Oarba de Mureș, au impus România în rândul țărilor independente și suverane. La 25 octombrie ne amintim de jertfa supremă a 792.000 de militari. De aceea, fiecare dintre noi, în uniformă sau în civil, trebuie să servim România.
Maistrul militar Valentin Popa, care a fost anul acesta căpitanul echipei Invictus pe traseul Galben al ștafetei, a primit Emblema de onoare a Forțelor pentru operații speciale.
Valentin Popa, care a suferit un accident ce îl obligă să se deplaseze în scaun cu rotile, a câștigat în septembrie medalia de argint la jocurile Invictus din Dusseldorf, la proba de 1500 de metri:
Sunt atașat la București în proiectul Invictus unde mă antrenez în programul de recuperare prin sport. Anul acesta am participat la jocurile Invictus de la Dusseldorf, la care am luat argint la proba de 1500 metri împins căruțul. Sunt alături și voi fi alături de colegii mei pentru că aceste momente sunt foarte imporetante pentru noi, și mai ales în această situație geopolitică trebuie să nu uităm de cei care au luptat pentru țara aceasta, să nu uităm de eroii de ieri și de eroii de astăzi.
„Ziua Armatei Române” a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, celebrînd eliberarea, din 25 octombrie 1944 a ultimelor teritorii româneşti – oraşele Satu Mare şi Carei – de sub ocupaţia horthystă.
Autor: Valeriu Russu