Ziua Antifumat a fost marcată și la Tg. Mureș
Publicat de radiomures, 31 mai 2016, 12:11
Ziua a fost instituită de Organizația Mondială a Sănătății în anul 1987, cu scopul de a atrage atenția asupra pericolul utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.
La Tg.Mureș, specialiștii au discutat pe tema impactului legislației asupra fumatului.
Este pentru a doua oară când se organizează în municipiu un astfel de eveniment, spune șefa Clinicii de Pneumoftiziologie, Corina Mărginean:
Încercăm prin aceste evenimente să sensibilizăm populația generală despre aceste lucruri. Sper să și reușim să scădem cohorta celor care încep fumatul pentru că ținta noastră principală este reprezentă de populația tânără și de copii.”
România a fost premiată de Organizația Mondială a Sănătății pentru lupta antifumat.
Ca urmare a adoptării legii, România a obținut, ieri, două din cele patru premii ale Regiunii Europene.
Unul a fost acordat inițiatorului legii, iar celălalt Coaliției ”România respiră”, formată din 250 de asociații ale societății civile.
Există însă presiuni ca această lege să se modifice în detrimentul nefumătorilor, spune președintele Societății Române de Pneumologie, Florin Mihălțan:
S-au decernat din cele patru premii de la OMS, două premii pentru România. E pentru prima dată când România este evidențiată, practic, în această luptă antifumat. Este un lucru extrem de meritoriu la care va trebui, însă să reflectăm pentru că se lucrează la amendamente, ori o încercare de deturnare a acestei legi înseamnă o reîntoarcere la un primitivism legislativ. Înseamnă, de fapt, o palmă morală pe care o primim noi, ca țară, și chiar și politicienii care vor încerca să schimbe această lege.”
La Tîrgu-Mureș, lupta pentru apărarea drepturilor nefumătorilor a început de mai mulți ani. UMF Tîrgu-Mureș este prima universitate ”liberă de fumat” din țară care derulează proiecte și studii pe această temă, în parteneriat cu universități din Ungaria și SUA.
De asemenea, un curs de tabagism a fost introdus în programa studenților, aceștia fiind considerați un tabacometru al societății.
Inițiatorul proiectului ”Universitate liberă de fumat”, prof. dr. Kikeli Pal:
Această lege este extrem de importantă, dar în momentul de față încă nu se înțelege pe deplin. Ea, în primul rând, nu se îndreaptă împotriva fumătorilor ci ajută cele două treimi din populație care nu fumează și încearcă să ofere ajutor fumătorilor. În urmă cu 4 ani am lansat proiectul ”Universitate liberă de fumat” pentru tineretul universitar care, dacă doriți, este un tabacometru a ceea ce se întâmplă în adolescență, respectiv a ceea ce se va întâmpla în perspectivă.”
Statisticile arată că anual 40.000 de români mor din cauza fumatului. 5.000 dintre ei sunt fumători pasivi.
Cristina Bulbescu