Zilierii vor fi sancționați dacă depășesc numărul maxim de zile de muncă

Publicat de Corina Muntean, 4 februarie 2019, 16:28 / actualizat: 4 februarie 2019, 17:45
Legea care reglementează activitatea zilierilor a fost modificată la sfârșitul anului trecut și reduce sectoarele unde poate fi utilizat acest tip de muncă.
Astfel, o persoană nu poate presta activități în regim zilier mai mult de 120 de zile în decursul unui an calendaristic, cu unele excepții în agricultură și viticultură. Beneficiarul nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu în activitățile de tip zilier. Dacă activitatea depusă de zilier necesită o perioadă mai mare decât cea de 25 de zile, acesta poate fi utilizat pe bază de contract de muncă pe perioadă determinată.
Inspectorul șef al ITM Mureș, Eva Man, atrage atenția că depășirea acestor zile poate aduce sancțiuni atât angajatorilor cât și zilierilor:
Pentru depășirea termenelor, respectiv a numărului de zile și duratei maxime de timp, respectiv 120-180 într-un an calendaristic sau 25 de zile consecutiv, este răspunzător și zilierul, iar legea stabilește o sancțiune pentru zilier, de la 500 la 2000 de lei.”
ITM Mureș va intensifica în perioada următoare controalele pe acest sector, mai ales că în scurt timp va reîncepe sezonul agricol.
Raluca Creț