Zilierii pot fi înregistrați în format electronic
Publicat de Corina Muntean, 23 decembrie 2019, 15:18
Acest lucru este posibil din data de 20 decembrie, de când este valabilă aplicația electronică ”Inspecția muncii”. Aceasta se poate descărca și pe telefoanele mobile, de pe Google play, existând și un manual de utilizare pe www.inspectiamuncii.ro.
În felul acesta se pot controla mult mai ușor eventualele ilegalități pe care le fac angajatorii, a precizat pentru RTM directorul ITM Mureș, Eva Man:
„Inspecția muncii” este o aplicație care vine în sprijinul atât a angajatorilor cât și a inspectorilor de muncă care introduceau manual aceste date, cu privire la munca zilierilor. Toate datele se vor transmite electronic către noi, prin achiziționarea acestui program, care până acum se făcea în registru pe format de hârtie și implica introducerea manuală a CNP-urilor a acelui zilier. Acum se fotografiază acest CNP și se transmite în format electronic.
În fiecare lună, la ITM Mureș se depun între 7 și 10.000 de cereri de contracte de zilieri, majoritatea în agricultură.
La nivel național sunt înregistrați sute de mii de zilieri, la care în ultimii ani s-au adăugat peste 1 milion de muncitori extracomunitari.
Secretarul general al Federației ”Agrostar”, Horațiu Raicu, atenționează că în acest context e necesară o verificare mai strictă a felului în care angajatorii introduc datele zilierilor.
”Agrostar” propune asimilarea contractelor zilierilor cu contractele de muncă pentru ca oamenii să beneficize și de vechime:
Am solicitat să se renunțe la Legea zilierilor, pe considerentul că nu plătesc taxe în ce privește pensia, doar impozitul pe venit și sănătatea. Ori, mare parte din tineri, în perioada de vară prestează munci ziliere. Inspecția muncii va trebui să verifice dacă zilierii vor fi angajați cu contractul, pe de o parte, și înregistrați în aplicație, ca să li se poată constitui vechime. Și mai avem o altă categorie descoperită, de salarați care vin din spațiul extracomunitar. Dacă ei stau cu viză valabilă, vor putea să presteze ca zilier. Dar dacă nu am un mod concret de verificare, ei vor fi lucrători la negru în continuare.
Reprezentantul Federației ”Agrostar” atenționează asupra cuantumului mic al amenzilor pe care Inspecția muncii le poate aplica zilierilor, cuprinse între 3 și 6 mii de lei.
Horațiu Raicu consideră că aceste sancțiuni ar trebui raportate la cifra de afaceri a angajatorilor.
Valeriu Russu