Zidul Cetății medievale din Sighișoara, reabilitat de o echipă de specialiști de la Institutul Național al Patrimoniului

Publicat de Corina Muntean, 6 februarie 2018, 15:34
Fondurile pentru finanțarea lucrării vor veni prin Programul Național de Restaurare, speră primarul Ovidiu Mălăncrăvean:
Din fericire, acest tronson de zid era pus pe PNR, Programul Național de Restaurare. Anul trecut nu a fost finanțat deloc, însă anul acesta au fost prevăzute fonduri pentru zidurile Cetății. Deci din punct de vedere financiar, bănuiesc că va merge destul de repede. Cei de la Institutul Național al Patrimoniului, care au fost ieri la Sighișoara, nu vedeau o soluție tehnică foarte rapidă, vor să formeze și ei o echipă din mai mulți specialiști, care să vină să caute o soluție tehnică pentru proiect în așa fel încât zidul să poată să fie refăcut cât mai bine.”
Încă o porţiune de 10 metri din zona Tronsonului 7 al Zidului Cetăţii Medievale Sighişoara este în pericol să se prăbuşească. În urmă cu două nopţi aproape 5 metri din zidul de incintă al cetății sighișorene s-a prăbușit.
Comitetul Local pentru Situații de Urgență s-a deplasat imediat la fața locului, iar circulația în zonă a fost restricționată.
Au fost notificate Ministerul Culturii, Inspecția de Stat în Construcții, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Mureș și Instituția Prefectului-Județul Mureș.
Primarul Sighișoarei, Ovidiu Mălăncrăvean:
E vorba de tronsonul nr. 11 din zidul Cetății, s-a prăbușit ieri seară în jur de 11.25, avem și filmarea surprinsă. În urma acestui eveniment s-a convocat comitetul local pentru situații de urgență. Restul zidului l-am consolidat cu pârghii. Am anunțat Prefectura, Institutul Național al Patrimoniului, care, din fericire, a și trimis doi reprezentanți, în cursul zilei de ieri. Urmează ca proiectarea pentru acest tronson de zid să fie realizată de Institutul Național al Patrimoniului, după care se va trece la reabilitarea zidului.”
Din planurile cetății din anul 1750 rezultă că, în zona prăbușirii zidului de incintă, în vechime, au avut loc alunecări de teren, iar lucrările edilitare de refacere au fost efectuate în anul 1858.
Cetatea Medievală a Sighişoarei a fost construită în secolul al XII-lea de coloniştii saşi şi purta denumirea latină de Castrum Sex, iar din 1999 a fost înscrisă pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.
Raluca Creţ