Zi istorică la Vatican!
Publicat de radiomures, 28 februarie 2013, 00:00
Papa Benedict al XVI-lea a părăsit scaunul Sfântului Petru.
Pentru prima dată după aproximativ şapte secole, un papă, de această dată Benedict al XVI-lea, va părăsi în timpul vieţii şi de bunăvoie tronul Sfântului Petru.
Lipsit de puterea de a duce mai departe greutatea misiunii sale, papa de origine germană şi-a anunţat demisia la 11 februarie, devenind efectivă astăzi la ora 18, ora României.
Sfântul Părinte a plecat spre Castel Gandolfo, reşedinţa de vară a papilor, unde va rămâne timp de două luni, departe de agitaţia noului Conclav, după care se va dedica vieţii de rugăciune şi contemplare într-o mănăstire din Vatican, Mater Ecclesiae.
Va exista şi un moment simbolic pentru a marca finalul pontificatului Papei, astfel că membrii Gărzii Elveţiene, care îl protejează în mod simbolic pe Papa, vor pleca de la porţile Castelului Gandolfo spre Roma în aşteptarea noului Suveran Pontif. Tot în această seară va avea loc şi ultima apariţie publică a Papei Benedict care va saluta credincioşii de la balconul său.
Pentru a răspunde multor nedumeriri şi întrebări ale jurnaliştilor, Biroul de Presă al Sfântului Scaun a dezvăluit faptul că Papa Benedict al XVI-lea îşi va păstra numele papal, dar va fi numit „Papă emerit” sau „Pontif Roman emerit”.
De asemenea, a fost stabilită şi garderoba papei de acum înainte: o reverendă simplă albă şi pantofi maro, o îmbrăcăminte potrivită pentru mănăstirea simplă în care va trăi, spune purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Federico Lombardi.
Inelul şi sigiliul Papei vor fi distruse însă într-un anumit moment, stabilit de Colegiul Cardinalilor, în conformitate cu normele pentru sede vacante.
Ieri, la ultima audienţă avută în Piaţa Sfântului Petru în prezenta a peste 150.000 de persoane, Papa Benedict al XVI-lea a ţinut însă să sublinieze că nu părăseşte Crucea, ci mai mult, „că rămâne în mod nou” alături de Răstignit, „în incinta Sfântului Petru”.
Potrivit codului de drept canonic, întâlnirea de alegere a următorului Papă, Conclavul, trebuie reunit în maxim 20 de zile după ce scaunul devine vacant.
Aceasta înseamnă că Biserica Catolică nu va avea un conducător în marea parte a Postului Mare, dar se speră că va fi unul de Paşti.
Cristina Bulbescu