Zeci de ucraineni vin săptămânal la magazinul social din Tg. Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 1 aprilie 2022, 12:04 / actualizat: 1 aprilie 2022, 13:39
Grupul ”Sprijin Ucraina- Mureș” a deschis un magazin social destinat ajutorării refugiaților ucraineni, la depozitul din subsolul Catedralei „Învierea Domnului”” din Târgu Mureș.
Refugiații pot să se aprovizioneze în mod gratuit de aici cu hrană, haine și alte produse de strictă necesitate pe care le folosesc în viața cotidiană.
Magazinul este deschis 3 zile pe săptămână și are de fiecare dată vizitatori, spune Ștefana Roman, coordonator al activității magazinului:
Vin în fiecare zi cu program, adică marți, joi și duminică, în intervalul 17,00-20,00, o medie de 30-40 de ucraineni. Avem încă produse și vin oameni care se interesează în legătură cu lucruri de care au nevoie. Le dăm lista, pentru că se schimbă tot timpul și apar nevoi noi. Totuși, acum se cer mai multe lucruri clare, de exemplu ni s-au cerut uscătoare de păr. Asta ar putea fi percepută ca fiind o fiță, dar, gândindu-mă mai bine, mi-am dat seama că atunci când nu mai ai nimic, e normal (să ceri și un uscător de păr).
Grupul ”Sprijin Ucraina- Mureș” încearcă să acopere toate nevoile care apar. În prezent se caută produse pentru copii, haine de primăvară dar sunt și nevoi specifice, după cum precizează Ștefana Roman:
Sunt multe persoane care au mâncare în locurile unde sunt cazate și atunci iau ce este nevoie pentru copii, haine pentru ei, pentru copii, chiar pentru bărbați, unde nu prea avem haine pentru că nici bărbații nu sunt mulți, dar există și au nevoie. Hainele care se aduc trebuie să fie de primăvară, nu mai avem nevoie de haine groase, iar cele pe care le avem vor fi trimise în Ucraina. Totodată sunt și nevoie specifice care trebuie satisfăcute, de exemplu ni s-a cerut balsam de păr.
Persoanele care vor să contribuie pot face donații, fie la cafeneaua Urbis din Tg.Mureș, fie la depozitul de la catedrală, ori se pot alătura echipei de voluntari.
Îndemnul Grupului ”Sprijin Ucraina-Mureș” este ca oamenii să doneze lucruri pe care le folosesc și ei în mod constant.
Vlad Todoran