Zeci de șomeri harghiteni au rămas fără indemnizație. În Mureș nu se întâmplă acest lucru

Publicat de Corina Muntean, 20 noiembrie 2020, 12:21
Motivul este că aceștia au refuzat, în ultimele două luni, un loc de muncă oferit de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita.
Directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat că ofertele au fost inclusiv din domeniile în care, recent, au avut loc disponibilizări colective, respectiv industria uşoară şi prelucrarea lemnului:
Am constatat că foarte mulți șomeri înregistrați, inclusiv dintre cei care au lucrat în domeniul industriei ușoare, refuză în acest moment să se încadreze în muncă, fără justificări valabile. În ultimele două luni, numărul de refuzuri este de 58 de locuri de muncă și alte 13 au refuzat cursuri de calificare, de formare profesională. Iar de la începutul anului, 130 de șomeri și-au drepturile ca urmare a refuzului de loc de muncă, respectiv 23 ca urmare a refuzului de curs.
În județul Mureș nu au existat în ultima vreme cazuri în care șomerii să-și piardă indemnizația din cauza refuzului de a se angaja, a explicat pentru Radio Târgu Mureș directorul adjunct al AJOFM, Elisabeta Bogdan:
În ultima perioadă nu am avut persoane care să refuze un loc de muncă. Însă se poate întâmpla să încetăm indemnizația de șomaj în cazul șomerilor pe care i-am cuprins la cursul de formare profesională. Aceștia, dacă se îmbolnăvesc și întrerup cursul din motive medicale, ne aduc dovada și este în ordine, dar dacă nu urmează aceste cursuri, atunci încetează indemnizația de șomaj și va trebui să li se facă debit și se vor recupera toate cheltuielile.
Firmele din Mureș au preferat să-și mențină personalul în șomaj tehnic pe perioada pandemiei, astfel că nu a existat o creștere a șomajului, implicit șomeri care să refuze locuri de muncă.
Valeriu Russu