Zeci de sindicaliști au protestat astăzi în fața Prefecturii Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 12 ianuarie 2021, 14:02 / actualizat: 17 ianuarie 2021, 14:58
Timp de o oră, membri ai sindicatelor Sanitas, Acord Târgu Mureș, Sindicatul din Învățământ Spiru Haret Mureș, dar și alte sindicate din sectorul bugetar au protestat în primul rând împotriva intenției Guvernului de a îngheța salariile la nivelul lunii decembrie a anului trecut.
Fiecare sindicat a venit și cu revendicările proprii, care vizează condiții de muncă mai bune, acordarea sporurilor, recunoașterea unor drepturi și egalitate între categoriile sociale.
Președintele CNSLR Frăția Mureș, Călin Cociș:
Nemulțumirile sunt mari, oamenii au așteptări mari, dialogul social la nivel național se simulează doar, iar părerile organizațiilor sindicale se pare că nu contează. Vrem să tragem un prim semnal de alarmă dar nu ne vom opri până când nu ne vom obține drepturile.
Lucian Puiu, președintele sindicatului Acord din DGASPC Mureș, a arătat că angajații pierd după noile scheme de calcul în jur de 1.000 de lei lunar:
Vorbim în pierderi în medie de în jur de 1.000 de lei de salariat, este extrem de mult în contextul pandemic actual, când cresc prețuri, cresc facturi, în schimb, Guvernul ia această măsură absolut ilogică, de austeritate, de a tăia veniturile românilor.
Președintele Sindicatului Spiru Haret Mureș, Maria Rezi, a precizat că protestul nu vizează doar salariile, ci și condițiile materiale și dotările școlilor:
Noi avem mult mai multe alte probleme și acestea sunt și de domeniul material, nu vorbim doar de salarizarea cadrelor didactice, toată lumea crede că noi doar la salarii ne gândim. Ne gândim la amenajarea școlilor, la baza materială care s-a dovedit și acum că este precară în toate unitățile școlare, cu atât mai mult în mediul rural
⁰
Nemulțumiri sunt și în rândul cadrelor medicale, mai ales că în acest domeniu s-a creat o diferență mare de salarii între personal.
Președintele Sindicatului Sanitas Mureș, Claudia-Henrietta Duca:
Acest guvern dorește să ne înghețe salariile. Nu este corect, având în vedere că de 11 luni luptăm cu această pandemie, toate categoriile personale din spitale, și unii avem salarii la nivelul anului 2022, iar cei mai năpăstuiți, ca tesa și personalul sanitar auxiliar au salariile la nivelul anului 2018. Le-a crescut cu 25% doi ani la rând, iar acest guvern dorește să le înghețe.
Revendicările sindicaliștilor au fost preluate de un reprezentant al Instituției Prefectului – Județul Mureș.
Raluca Creț