UPDATE Zeci de percheziții la medici și asistenți din toată țara

Publicat de MIRELA ROTAR, 9 mai 2018, 11:40 / actualizat: 10 mai 2018, 9:13
UPDATE ora 9,00: Nicio persoană nu a fost reținută în urma perchezițiilor de ieri
La sediul DIICOT Târgu Mureş au fost audiate circa 50 de persoane, însă, niciuna nu a fost reținută – a declarat pentru RTM în această dimineață purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, subinspector Emanuela Rugină.
Polițiștii mureșeni din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității
Organizate Tg.Mureș, sub coordonarea procurorului de caz vor decide ulterior asupra oportunității luării măsurilor preventive în urma audierilor și a probelor ridicate.
******
UPDATE ORA 12:45 Una din firmele vizate de perchezițiile din Mureș îi aparține lui György Frunda
Una dintre cele două firme vizate de percheziţia DIICOT privind presupusa fraudă de 10 milioane de lei este deţinută de fostul lider UDMR György Frunda.
Acesta nu are nicio calitate în acest dosar. Firma vizată de acţiunea penală este deţinută de Frunda, dar administrată de altă persoană.
Polițiștii mureșeni efectuează zeci de percheziții, în întreaga țară, pentru a verifica activitatea mai multor medici și asistenţi medicali.
Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraudă informatică.
La sediul DIICOT Târgu Mureş urmează a fi audiate circa 50 de persoane.
***
Polițiștii mureșeni efectuează, la această oră, 68 de percheziții, pe tot teritoriul României, pentru a verifica activitatea mai multor medici de familie, medici de specialitate și asistenţi medicali.
În ce împrejurări s-au dispus perchezițiile, aflăm de la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, subinspector Emanuela Rugină:
Într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraudă informatică. În fapt, începând cu anul 2013 mai multe persoane de pe teritoriul judeţului Mureş şi nu numai, având calitatea de cadre medicale, au falsificat în mod repetat înscrisuri oficiale, respectiv bilete de trimitere, prescripţii medicale şi registre, prin care au atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului. Spre exemplu: diagnostice fictive, efectuarea de consultaţii, dispozitive medicale recomandate fictiv.”
Anchetatorii estimează un prejudiciu de circa 10 milioane de lei, dar acesta va putea fi stabilit cu exactitate ulterior, în urma administrării mijloacelor de probă.
Polițiștii sunt sprijiniți de Brigada de Operaţiuni Speciale Tg. Mureş.
Acţiunea este efectuată și cu ajutorul mai multor structuri ale Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, precum şi al Serviciului Judeţean Anticorupţie Mureş şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Direcţia Regională Sibiu.
Nelly Suciu/Rodica Boariu