Zeci de obiceiuri și superstiții sunt de Revelion în Mureș
Publicat de radiomures, 31 decembrie 2016, 12:03
Începând de la umblatul cu colindatul, cu turca și plugușorul până la petrecerile de vergel, de ghicit viitorul (ursitul) și calendarul de ceapă sunt obiceiuri ce încă se mai practică în satele mureșene în noaptea dintre ani.
Mai multe credințe sunt legate și de animale în această noapte când se credea că ele vorbesc și astfel se poate ghicii viitorul.
De asemenea, tinerii furau porțile fetelor sau tinerilor logodnici și legau drumurile, pentru a-și primi ”vama” apoi de la cei în cauză.
Tot de o superstiție este legat și meniul de Anul Nou. Superstiția spune că nu trebuie să se mănânce găină ci pește în această noapte, spune muzeograful din cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș, Laura Pop:
Pentru a marca trecerea de la anul vechi la anul nou erau o grămadă de obiceiuri în lumea satului. Unele dintre ele se mai păstrează chiar și în zilele noastre, mai ales superstițiile și credințele legate de trecerea în noul an. Unele credințe sunt legate de alimentație, de ce se mănâncă de Anul Nou. Se știe că nu e bine să mănânci carne de pui sau de găină pentru că râcâie înapoi și te trage înapoi, în loc să mergi înainte. Pentru asta trebuie să mănânci pește pentru că peștele merge foarte repede prin apă și atunci îți va merge foarte bine în anul ce urmează.”
O credință care încă se mai păstrează la sate dar și în orașele mureșene este aceea că după miezul nopții trebuie să intre primul în casă un bărbat pentru a le merge bine tot anul gazdelor.
Cristina Bulbescu