Zeci de întreruperi ale programului cardului de sănătate în Mureș
Publicat de radiomures, 17 ianuarie 2018, 12:19
În doar câteva ore, programul SIUI s-a întrerupt ieri de zeci de ori, spune medicul de familie din Tîrgu-Mureș, Ileana Mihăescu. De altfel, spune medicul, din 8 ianuarie nu a fost nici o zi fără întreruperi a programului informatic.
Funcționarea sistemului cardului de sănătate a fost, de altfel, una din revendicările medicilor care au refuzat, la început de an, să semneze actele adiționale la contractele cu CJAS.
Acum toți medicii mureșeni au semnat actele adiționale, însă la presiunile făcute la nivel național, spune dr. Ileana Mihăescu:
La presiunile făcute la nivel național, am cedat și, până la urmă, cu toții, toți colegii din județul Mureș au semnat actele adiționale. Solicităm un sistem informatic care să funcționeze 24 din 24. Dacă luăm exemplul de ieri cred că s-a întrerupt de 30 de ori într-un interval de 5 ore. Nu se poate să pierdem timp prețios care, altfel, l-am putea acorda pacienților.”
Întreruperile frecvente de sistem din acest an ar putea fi o ”pedeapsă”, suspectează medicul de familie, Ileana Mihăescu:
Eu cred că este rea-voință. Am impresia că intenționat cade SIUI-ul pentru a nu se valida informații și pentru a se face economie în sistem care după aceea, dispar. Asta este senzația mea. Acum, îmi cer scuze dacă deranjez dar lucrez de prea mult timp în sistem ca să nu-mi dau seama că se fac și intenționat lucrurile astea. În fiecare zi, de la începutul acestui an, nu am putut valida unele servicii. Am spus că probabil asta este pedeapsa pe care o merităm că am avut curajul să spunem: Stop joc! Nu se mai poate așa! Din păcate, rezistența noastră nu a ținut foarte mult.”
Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu a anunțat că ar fi vreo întrerupere tehnică a programului informatic iar singura explicație ar fi supraaglomerarea, spun reprezentanții CJAS Mureș.
În nici un caz nu poate fi vorba de vreo răzbunare, spune președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș, Rodica Biro:
Într-adevăr, în ultimele zile, probabil datorită supraaglomerării rețelei informatice, programul SIUI nu a funcționat la parametri normali, dar nu cunoaștem care este motivul real. Nu putem să speculăm așa ceva (că asta ar putea avea legătură cu protestul medicilor de familie). Acest lucru afectează toate categoriile de furnizori de servicii medicale. Într-adevăr, asta presupune încetinirea activității și foarte multă răbdare din partea tuturor.”
Medicii de familie au solicitat și o creștere a finanțării, la fel ca în cazul medicilor specialiști.
Aceștia denunță faptul că nu pot face investiții în aparatura necesară și nu pot plăti corespunzător salariile asistentelor. Singura majorare aprobată pentru acest an a fost de 0,03%, adică de la 5,77% la 5,80% din fondul asigurărilor de sănătate.
Cristina Bulbescu