Zeci de elevi din Mureș, Harghita și Covasna stau acasă după apariția cazurilor de COVID în școli
Publicat de MIRELA ROTAR, 17 februarie 2021, 14:18
De la întoarcerea elevilor în școli, în județul Mureș, 3 elevi sunt confirmați cu COVID și 7 angajați ai unităților de învățământ, dintre care 3 cadre didactice.
Conform procedurilor, activitatea claselor unde au apărut aceste cazuri a fost mutată în online, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Camelia Irimie Matei:
Număr de clase, grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate sunt 4, iar numărul de elevi din clase sau grupe cu activitate față în față suspendare ca urmare a cazurilor confirmate este de 81.
În Harghita, de la începerea școlii, există 3 cazuri cu diagnostic pozitiv de COVID-19 în rândul elevilor, 10 profesori și un cadru nedidactic s-au îmbolnăvit, iar 5 clase au activitatea suspendată.
Inspectorul școlar general adjunct, Cristinel Glodeanu.:
I-am rugat pe directori, prin diriginți, să ia legătura cu părinții fie pe grupul de Whatsapp, fie telefonic, fie în videoconferințe, fiecare în funcție de infrastructura pe care o are la nivelul unității de învățământ, astfel încât părinții să fie informați pe de o parte, că, dacă elevul prezintă simptome, să stea acasă și, pe de altă parte, să știe că există proceduri, acel circuit de intrare în unitățile de învățământ, modul cum stau în pauze, faptul că sunt supravegheați în permanență de cadre didactice sau de o persoană desemnată din cadrul unității de învățământ. Dacă o persoană, la școală, prezintă anumite simptome, trebuie să existe spațiu destinat pentru a fi izolat imediat, iar dacă au cadru medical arondat unității de învățământ să ia legătura cu cadrul medical, dacă nu, să discute cu medicul de familie, cu părintele.
Ileana Mihăescu, președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, îi sfătuiește pe părinți să nu îi lase pe copii la școală dacă prezintă simptome:
Primul triaj care se face este din partea părinților. Să măsurăm o temperatură așa cum ni se măsoară la intrarea în orice supermarket cred că este în puterea oricărui părinte și, mai departe, dacă, cumva, în timpul orelor de curs se întâmplă ceva cu starea de sănătate a copiilor, dascălii trebuie să ia decizia de a-i trimite acasă, de a-i izola, eventual, în camere speciale.
Situația este mai gravă în județul Brașov, unde, de la începutul școlii, 34 de elevi au fost confirmați cu COVID și 17 angajați.
19 clase cu aproape 400 de elevi au trecut în online după confirmarea infectărilor.
Raluca Creț