Zeci de E-uri în alimentele pentru masa de post

Publicat de Corina Muntean, 18 noiembrie 2020, 14:09
Este o realitate de care nu prea putem scăpa la ora actuală, mai ales că până și în produsele ”bio” legislația europeană și românească permit existența a până la 3 E-uri.
Șeful Asociației InfoCons, Sorin Mierlea, a atenționat că la un regim alimentar de post apare un cumul de E-uri, care vin de la diversele componente folosite și a dat exemplul unui banal sandwich:
Un astfel de sandwich poate să ajungă până la 27 de aditivi iar cam 30 la sută dintre ei ajung să fie chiar de trei ori în același tip de sandwich. Asta fiindcă discutăm de aditivii din pâine, din margarină, din cremvuștiul de post, din acea celebră brânză Tofu sau din aditivii care se pot regăsi în ketchup sau muștar. Să fim deci mai atenți, în condițiile în care cumpărăm pentru copii, părinți, pentru bunici sau chiar și pentru noi. Să ajungi să întrebi pe cineva și să afirme că nu a știut, acesta cred că este cel mai grav lucru care se poate întâmpla. Așa că dacă am citit și ne asumăm ceea ce scrie pe etichetă cu ceea ce consumăm, până la urmă este în regulă. Iar când discutăm de produsele de post, ar trebui să fim de două ori mai atenți, de două ori mai responsabili.
De aceea, în perioada de post, recomandarea specialiștilor este să citim eticheta pentru că altfel ne putem păcăli, iar alimentul să conțină, pe lângă aditivi, și produse ascunse de origine animală, atrage atenția șeful Asociației InfoCons, Sorin Mierlea:
Când discutăm de produsele de post, adică cele care nu conțin nimic de origine animală, ar trebui să citim eticheta pentru că s-ar putea să conțină praf de ouă, ceea ce ar însemna că nu mai este un produs de post. Iar punându-i la dispoziție cetățeanului un fel de simulacru, ca să ne păcălim că suntem în post dar totuși mâncăm pateu, cârnat, cremvuști inclusiv brânză, ar trebui să fim atenți și responsabili când discutăm de astfel de produse care teoretic ar trebui să fie doar din plante, din legume și din fructe, și să ne trezim cu foarte mulți aditivi, coloranți, conservanți, iar cantitățile de zahăr și de sare sunt în zona de maxim. Teoretic, după un post ar trebui să fim mai buni, dar și mai slabi, mai sănătoși și, din această perspectivă, poate chiar și mai deștepți.
Cetățenilor li se reamintește că dacă întâmpină o problemă, pot apela numărul 021 96 15, număr cu tarif normal în rețeaua Telekom, iar consultanții InfoCons vor oferi informații despre cum pot depune o sesizare.
Valeriu Russu