Zeci de dosare depuse de târgumureșeni pentru pensionare anticipată cu 2 ani

Publicat de radiomures, 27 octombrie 2016, 12:12
Legea pensionării anticipate a locuitorilor din Tîrgu-Mureș și a altor localități din țară din cauza poluării istorice a dat posibilitatea cetățenilor să solicite ieșirea la pensie mai devreme cu doi ani, fără penalități.
40 de dosare s-au depus până acum la Casa de Pensii Mureș, însă doar 15 dosare au fost acceptate.
Pentru a beneficia de această facilitate solicitarea trebuie să vină doar cu doi ani înainte de vârsta legală de pensionare.
De asemenea, nu este acceptată cumularea veniturilor, afirmă directorul Casei de Pensii Mureș, Eugenia Neagoe:
Solicitarea acestui tip de pensie anticipată parțială se poate face cu maxim 2 ani înaintea vârstei standard de pensionare. Dacă pensia anticipată parțială se poate solicita cu maxim 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, această categorie de pensie se poate solicita cu maxim 2 ani. Are regimul unei pensii anticipate parțiale, prin urmare nu pot fi acumulate aceste venituri cu venituri din alte activități.”
Persoanele care vor să beneficieze de pensia anticipată de doi ani trebuie să mai respecte și alte cerințe. Viitorii pensionari trebuie să facă dovada că locuiesc de cel puțin 30 de ani în Târgu-Mureș sau pe o rază de 8 km în jurul orașului.
De asemenea, legea nu se aplică pentru cei aflați în pensii de boală.
Revine directorul casei de Pensii Mureș, Eugenia Neagoe:
Cei care se află în pensii de invaliditate au restricții. Pensiile de invaliditate de gradul I și gradul II nu pot cumula pensia cu venituri din alte activități iar în cazul pensiei de invaliditate de gradul III pot desfășura activități cu maxim 4 ore pe zi. Dovada că au locuit 30 de ani se face cu adeverință tip eliberată de serviciul de evidență a populației de pe raza de domiciliu, respectiv Tîrgu-Mureș și localitățile pe o rază de 8 Km.”
Poluarea remanentă, conținută în lege, se referă la extracția și prelucrarea minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, zinc, cadmiu, arseniu, mangan, fluor, clor, precum și a emisiilor de amoniac și derivate.
Printre orașele care mai beneficiază de această lege sunt Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna.
Legea privind pensionarea anticipată a locuitorilor orașelor cu poluare istorică a fost aprobată în luna iulie. Ea a fost inițiată de deputatul mureșean Vasile Gliga.
Cristina Bulbescu