Zeci de copii, depistați la cerșit în Târgu Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 23 ianuarie 2020, 12:33 / actualizat: 23 ianuarie 2020, 14:11
70 de copii au fost găsiți în ultimele 5 luni de polițiștii locali pe străzi la cerșit, fie la intrarea în marile magazine, fie la biserici sau în zonele aglomerate.
Copiii au fost predați Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență, dar s-au întors la cerșit după numai câteva ore.
De asemenea, părinții au fost amendați însă amenzile, de regulă, nu se plătesc deoarece cei în cauză nu au nici surse de venit și nici proprietăți pe numele lor, spun autoritățile.
Cazurile de abuz asupra copiilor sunt sesizate și de cetățeni prin Serviciul 112 sau direct la Poliția Locală, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș șeful Direcției, Raul Matiș:
Fenomenul este destul de îngrijorător în sensul că îl întâlnim din ce în ce mai frecvent cam pe toate zonele mai aglomerate. Stau (la cerșit) pentru că lumea le dă, fie bani, fie de mâncare, astfel că oamenii prin gestul lor îi încurajează. Pot să vă spun că din septembrie anul trecut și până în prezent am găsit aproximativ 70 de copii la cerșit pe străzile din oraș care au fost predați pe bază de proces verbal la Serviciul de Intervenție în Regim de Urgență dar, din păcate, după o oră, două i-am găsit, din nou, pe stradă. Bineînțeles că împotriva aparținătorilor au fost luate măsuri sancționatorii, au fost amendați.. dar copilului nu ai ce să-i faci altceva…
Direcția de Protecție a Copilului Mureș are în evidență doar 16 cazuri de cerșetorie pe anul 2019, spune purtătorul de cuvânt al DGASPC Mureș, Doru Constantin:
Prin intermediul specialiștilor noștri de la Telefonul Copilului și de la Centrul de Primire în Regim de Urgență am avut înregistrate un număr de 16 cazuri de cerșetorie doar că acest lucru trebuie dovedit de către organele abilitate și aici mă refer la Direcția de Poliția Locală. Ei trebuie să constate că în mod repetat acești copii sunt împinși să apeleze la mila publicului.
Pe lângă Poliția Locală și Protecția Copilului, primăriile sunt responsabile de integrarea socială a acestor familii și doar în situații extreme părinții pot fi decăzuți din drepturi pentru că și-au trimis copiii la cerșit, spun procedurile legale.
Un singur caz de acest fel a fost înregistrat la Judecătoria Târgu-Mureș în ultimii ani spune purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Protecția Copilului Mureș, Doru Constantin:
Direcția Poliția Locală are competențe și obligația, în același timp, de a a-i identifica pe acei copii, de a le identifica părinții și domiciliul acestora după care trebuie să sesizeze Direcția de Asistență Socială a primăriei de domiciliu și trebuie întocmit un plan social de prevenire a separării copilului de familia sa. Doar atunci când aceste planuri și servicii acordate pe plan local nu duc la măsuri concrete, intervenim noi și suntem nevoiți să instituim măsura plasamentului în regim de urgență.
În județul Mureș există un singur centru, cu 26 de locuri , în care pot fi adăpostiți copiii neglijați, abuzați sau prinși la cerșit.
Centrul funcționează în cadrul Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență din Târgu-Mureș și este mereu la capacitate maximă.
Cristina Bulbescu