Zeci de clădiri cu risc seismic, în Mureș

Publicat de Rotar Mirela, 15 februarie 2023, 12:14 / actualizat: 20 februarie 2023, 15:02
Doar 10 dintre acestea au fost și expertizate tehnic, majoritatea dintre ele fiind în Municipiul Târgu Mureș. De asemenea, 4 dintre acestea se află în clasa I de risc în cazul unui seism de magnitudine mare, peste 7 pe Scara Richter.
Au mai fost identificate de autoritățile locale și alte clădiri vechi cu risc de prăbușire în cazul unui cutremur cu magnitudine similară celui din Turcia. Acestea nu au fost încă expertizate tehnic, precizează pentru Radio Târgu Mureș maiorul Cosmin Câmpean, șeful Serviciului de pregătire pentru Intervenții din cadrul ISU Mureș:
În ceea ce privește situația clădirilor cu risc seismic din județul Mureș, avem două categorii de construcții, respectiv cele care sunt expertizate tehnic și încadrate în clase de risc seismic: 1, 2 și 3. În această categorie, avem 10 clădiri cu diferite destinații dintre care 8 se găsesc în Municipiul Târgu Mureș și 2 în Municipiul Reghin. Mai avem o categorie de clădiri cu risc seismic identificate de administrațiile publice locale și dacă e să fac referire la Municipiul Târgu Mureș, sunt 39 de clădiri cu risc seismic dar neexpertizate tehnic.
După cutremurul de ieri, autoritățile centrale au activat grupa operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenție în caz de urgență, în cadruș căreia au fost analizate efectele seismului.
La Sistemul Integrat 112 au fost primite ieri 5 apeluri de la mureșeni care au semnalat faptul că au simțit cutremurul, însă nu au fost înregistrate pagube. Majoritatea târgumureșenilor întâlniți azi de reporterul Radio Tg.Mureș spun că nu au simțit seismul:
În eventualitatea producerii unui cutremur puternic este bine ca populația să fie pregătită înainte, să știe și cum să reacționeze, mai spune șeful Serviciului de pregătire pentru Intervenții din cadrul ISU Mureș, maiorul Cosmin Câmpean:
În momentul în care se produce un cutremur, să ne adăpostim cât mai repede, dacă se poate, sub un obiect masiv, o masă, sub un toc al ușii, sau sub o grindă, sau lângă un perete de rezistență în poziție ghemuită. Este important să ne îndepărtăm de ferestre. Să nu ne grăbim în a ne evacua din încăperea în care suntem, adică să nu ne îndreptăm spre casa scării, spre lift sau spre balcon pentru că sunt zonele cele mai sensibile și cele mare ne oferă cea mai puțină protecție. Dacă suntem în deplasare, în mașină, este important ca în cel mai scurt timp să oprim pe partea dreaptă a drumului, să nu blocăm căile de acces ale forțelor de intervenție, deci nu ne oprim în mijlocul drumului și să așteptăm mesajul autorităților.
Pe piața din România există și o serie de kituri de supraviețuire în caz de cutremur. Acestea cuprind o serie de obiecte necesare în astfel de situații, printre care un radio cu baterii, o minitrusă medicală, o lanternă, un fluier, un briceag și altele. Specialiștii mai recomandă și existența în locuință a unui stoc de apă potabilă și alimente, dar și a unei surse independente de energie.
Cristina Bulbescu