Zeci de bovine depistate cu tuberculoză în Mureș
Publicat de radiomures, 27 octombrie 2016, 15:21
76 de bovine au fost diagnosticate cu TBC bovin, acestea provenind din două exploatații zootehnice din județul Mureș și care au aceiași coproprietari.
Cazul s-a petrecut însă în urmă cu aproape o jumătate de an, atunci când una dintre bovinele bolnave a ajuns la un abator în Botoșani.
De atunci autoritățile mureșene au luat o serie de măsuri dispunând inclusiv sacrificarea bovinelor bolnave iar focarele sunt încă în curs de asanare, spune șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Vasile Oprea:
Au fost luate toate măsurile legale încă din data de 4 iunie după testarea făcută la tuberculinare în cele două ferme. S-a luat măsura sistării laptelui în consumul uman, a mișcării animalelor plus alte măsuri. Bovina care a fost diagnosticată într-un abator din Botoșani a fost dusă la sacrificare ca fiind o bovină reformă și provenea dintr-o fermă în care nu se producea lapte pentru consumul uman.”
Pe lângă sacrificarea obligatorie a bovinelor depistate cu TBC, proprietarii fermelor au luat decizia să sacrifice aproape întregul efectiv de animale, adică 400 de capete, astfel că o fermă nu mai are nici o bovină astăzi iar cealaltă doar 27 de vaci.
Fermierii nu vor fi nici despăgubiți deoarece nu au respectat anumite norme sanitar-veterinare.
Pe de altă parte, nu a existat nici un risc pentru populație privind consumul de lapte, ne asigură directorul DSVSA Mureș, Vasile Oprea:
Fabrica de procesare care a preluat laptele de la ferma respectivă plus celelalte fabrici de procesare din județul Mureș efectuează pasteurizarea laptelui și testarea acestuia după fiecare pasteurizare cu un test de fosfatază alcalină se numește care evidențiază dacă pasteurizarea s-a făcut corespunzător. Toate produsele din lapte și laptele care a fost pus pe piață nu a reprezentat nici un moment un risc pentru sănătatea publică.”
Oprea a precizat pentru Radio Tîrgu-Mureș că bovina diagnosticată pozitiv cu tuberculoză bovină la Botoșani avea ca agent mycobacterium caprae și nu mycobacterium tuberculosis și bacilul Koch, specific pentru tuberculoza umană.
Autoritățile nu au comunicat mai devreme existența acestor focare deoarece informațiile nu au fost cerute până acum.
Vasile Oprea:
Din informațiile pe care le avem, nu avem nici o îmbolnăvire și nu au fost în ultimii ani îmbolnăviri cu tuberculoză bovină la om. În privința comunicării informațiilor, fac precizarea că situația focarelor cu TBC este încadrată în lista cuprinzând informațiile de interes public comunicate la cerere.”
În momentul de față pe teritoriul județului Mureș se desfășoară campania de tuberculinare care se încheie pe 31 octombrie și au mai fost câteva cazuri de reacții și la alte animale însă nu a fost declarată încă boala.
Cristina Bulbescu