WWF propune modificări la programul „Lapte și corn”
Publicat de APETRI MARGARETA, 22 noiembrie 2023, 12:35
La aproape trei luni de începerea anului școlar, elevii din Brașov încă nu primesc produse prin programul „Lapte și corn”.
Din cauza întârzierilor legislative, abia acum autoritățile locale se pregătesc să lanseze licitația pentru achiziția produselor.
Anul trecut, WWF România, în parteneriat cu Primăria Brașov, a reușit să modifice criteriile de selecție a produselor, în sensul că au fost încurajate produsele bio și cele locale, însă în acest an, criteriile au fost eliminate.
Mihaela Frățilă, reprezentant WWF România, a atras din nou atenția asupra calității produselor distribuite, care ar trebui alese pe criterii stabilite la nivel local.
Considerăm că, în forma actuală, documentația standard, practic, nu dă posibilitatea autorităților contractante să își implementeze programul conform unor obiective proprii, la nivel local, și, practic, doar transpune această documentație standard și obligă, la nivel național, ca instituțiile publice să se adapteze întocmai.
Viceprimarul Municipiului Brașov, Flavia Boghiu, a primit semnale de la părinți ai căror copii s-au plâns de calitatea produselor primite.
Foarte mulți părinți ne spun că este de fapt o risipă la modul în care se desfășoară acum, că mulți dintre copii nu consumă aceleași produse, că sunt sătui să primească aceleași produse în fiecare săptămână, că inclusiv calitatea anumitor produse, cum sunt cele de panificație, lasă de dorit.
Criteriile de anul trecut au permis Primăriei Brașov să achiziționeze lapte și produse lactate din 17 ferme din zonă și a fost menționată ca exemplu de bune practici la nivel național.
Revine Flavia Boghiu.
Dacă anul trecut, în urma demersurilor pe care le-am făcut reușiserăm să modificăm caietul de sarcini la nivel național, astfel încât să putem puncta suplimentar produsele bio, produsele cu certificare eco, produse de calitate pe care copiii să le poată primi în școli, (…) anul acesta, ordinul care s-a publicat pe 6 septembrie a eliminat aceste criterii din caietul de sarcini, a lăsat ca și criterii de calificare 40% prețul, evident, se caută prețul cel mai scăzut, și 60% pondere calitatea.
Anul acesta și prețul va fi o provocare pentru producători, care vor trebui să livreze o porție de fructe și legume la 70 de bani, lapte și produse lactate la 1,11 lei și produse de panificație la 65 de bani.
Autor: Raluca Creț