Workshop despre dezinformare în administrația locală

Publicat de Rotar Mirela, 30 martie 2023, 11:20 / actualizat: 6 aprilie 2023, 15:46
Evenimentul este organizat astăzi, de la ora 13.00, de Centru de Excelență în Securitate Europeană și Combaterea Dezinformării, în Aula Magna a UMFST Tg. Mureș.
Acțiunea este parte a unui proiect cu finanțare europeană coordonat de universitate.
Lectorul universitar Lucian Săcălean face parte din echipa multidisciplinară organizatoare a workshopului, care are în componența extinsă reprezentanți ai mai multor univesități din țară și din străinătate:
”Dezinformarea și administrația publică locală. Provocări și soluții” e un workshop care, având în vedere că participanții sunt în general primari, angajați sau conducători de instituții publice, își propune să identifice problemele cu care acești oameni s-au confruntat în ceea ce noi am putea numi ”fake news” sau dezinformare. Cred că discuția cu acești oameni, implicați fie în comunicare directă fie în coordonarea comunicării, ne va puncta câteva dintre problemele pe care le putem întâlni în România și, sigur, în această zonă. Plecând de la acest test-pilot, echipa din care fac parte va elabora un ghid de luptă împotriva dezinformării, ce va deveni un document pe care să îl utilizeze instituțiile publice din România dar și din întreaga Uniune Europeană.
La workshop vor fi date exemple concrete, extrase din presa oficială sau de pe rețelele de socializare, în care prea puțini verifică exactitatea informațiilor și care au provocat de la crize diplomatice la conflicte mai mult sau mai puțin violente în anumite localități.
Lucian Săcălean:
E un prim element care l-am identificat, faptul că nu întotdeauna știm să comunicăm coerent și corect ceea ce ne dorim și că o informație trunchiată, dar plasată într-un context potrivit, poate să răstoarne toate eforturile de conciliere sau de pacificare, în anumite societăți locale. Vom vorbi și de ceea ce îți permite legea să faci sau să nu faci, de ce nu trebuie să te ascunzi în spatele GDPR-ului (nr. Regulamentului General de Protecția Datelor), pentru că foarte multe autorități locale, când sunt întrebate de anumite aspecte ale activității lor se ascund în spatele acestei legi; le vom arăta de ce nu trebuie să se ascundă și ce informații pot să ofere. Va fi o abordare nu doar din zona comunicațională ci și din zona juridică, sociologică și așa mai departe.
Workshopul de astăzi nu e o întâlnire singulară, iar proiectul, în valoare de 97.000 de euro, presupune mai multe astfel de discuții cu diverși comunicatori și factori de decizie din administrațiile locale și centrale.
Valeriu Russu