Vreţi să fiţi bogat?

Publicat de Corina Muntean, 21 februarie 2020, 11:00
Dacă da, atunci probabil va trebui să fiţi şi zgârcit. Adică atent la cum şi cui împărţiţi banii. Ştiinţa a confirmat: persoanele bogate sunt mult mai puţin generoase decât cele sărace. Ban cu ban, pus deoparte, ele şi-au construit imperiile financiare.
Persoanele care câştigă mai mulţi bani sunt mult mai puţin dispuse să-i împartă decât cei ce câştigă mai puţini bani. Acest lucru reiese dintr-un studiu realizat de Universitatea Queen Mary din Londra. Cercetătorii au realizat un experiment social în care oamenii au fost puşi să joace mai multe jocuri pentru a câştiga bani reali. Conform Science Alert, citaă de Descoperă.ro persoanele alese au fost încadrate în două categorii: unele cu un statut financiar mai ridicat, iar celelalte cu statut mai scăzut, ce au determinat suma de bani pe care o primeau la începutul experimentului. În cadrul jocului, participanţii trebuiau să decidă cât de mulţi bani îşi doreau să păstreze şi care este suma pe care doreau să o doneze unui grup comun, din care se împărţeau apoi bani tuturor participanţilor. În unele cazuri, averea fiecărei persoană era determinată de noroc, alteori se baza pe eforturile lor.
Per total, persoanele din grupul ce avea o sumă mai mică de bani au contribuit mai mult la fondul comun decât cele din grupul ce avea o sumă mai mare de bani. De asemenea, cei ce şi-au obţinut banii prin intermediul eforturilor proprii au contribuit şi mai puţin decât ceilalţi la fondul comun. Magda Osman, principala autoare a studiului şi profesoară din cadrul Universităţii Queen Mary a explicat că acest lucru nu s-a aplicat şi grupului ce deţinea o sumă mai mică. Modul în care au ajuns la acest nivel nu a determinat comportamentul din cadrul jocului. Dacă ceea ce obţii se face prin eforturi proprii, eşti mult mai dornic să-ţi păstrezi câştigul, decât dacă l-ai fi obţinut prin noroc sau ca moştenire. Însă atunci când averea ta este limitată, devii mult mai cooperant. „Acest lucru nu se produce neapărat din altruism”, a adăugat ea. Aceste persoane se gândesc că prin contribuţie şi alţii vor lua aceeaşi decizie, iar în cele din urmă se va obţine un profit din această atitudine. Ceea ce în viaţă, nu e întotdeauna aşa.
În fapt, cei care se îmbogăţesc prin efort propriu încep să cunoască valoarea banului, să aprecieze efortul pe care l-au făcut şi să renunţe mult mai greu la sumele strânse. Mai pe înţeles, devin mai zgârciţi. Și, așa cum bine știm, banul…la ban trage.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: www.descoperă.ro