Vremea a afectat producția agricolă din Mureș și Harghita

Publicat de radiomures, 8 septembrie 2017, 14:13 / actualizat: 8 septembrie 2017, 15:52
În județul Mureș, producțiile la păioase, porumb și cartofi sunt mai mici cu 10 la sută față de anul trecut, iar prețurile sunt similare celor din 2016, de maximum 70 de bani kilogramul la grâu.
La fructe, scăderile de producție sunt mult mai mari, de peste 50 la sută, din cauza condițiilor atmosferice din perioada primăverii.
Recoltarea la mere nu a început încă, dar aproape 140 de hectare de livezi au înghețat, din totalul de peste 430.
Specialiștii estimează o scădere a productiei de cel puțin 30 la sută.
Directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu:
La grâu am obținut o producție de medie de 4810 kilograme, la secară de 2540 de kg, triticalele 4450, orzul 4850, orzoaica de toamnă 3936, ovăzul 2184 kg la hectar, iar rapița pentru ulei 2730. La mere încă nu s-a început recoltarea, iar la pere și prune, productiile se pare vor fi foarte mici, pentru că cea mai mare parte a livezilor au suferit de îngheț.”
În județul Harghita s-a înregistrat cea mai mare producție de grâu și cartofi din ultimii 15 ani. Cantități acceptabile au fost recoltate și la orzoaică și restul cerealelor de vară, a apreciat directorul Direcției Agricole, Torok Jeno.
Din păcate, prețurile sunt extrem de mici. Cartofii costă 40 de bani kilogramul en gros, față de 60 de bani anul trecut.
Agricultorii susțin că prețurile mari sunt datorate faptului că au rămas stocuri din anul trecut. De vină e și concurența județului vecin, Covasna, mai spune Directorul Direcție Agricole Harghita, Torok Jeno:
La grâu, producția medie este de 4100 de kilograme la hectar, la cultura cartofului am avut 8250 de hectare cultivate, suntem pe la jumătatea recoltării și avem o producție de 26.100 kg la hectar. Față de anul trecut, e foarte bună producția dar prețul este mic. Anul trecut în acestă perioadă era 55-60 de bani kilogramul de la poarta fermei, en gros. Acum însă este în jur de 40 de bani, din păcate.”
Valeriu Russu