Vreme deosebit de caldă în Transilvania săptămâna aceasta. Schimbările bruşte de temperatură, un şoc pentru organism
Publicat de Rotar Mirela, 6 februarie 2024, 12:00
Un val de aer tropical aduce temperaturi de primăvară în Transilvania în următoarele zile, anunță meteorologii.
Maximele vor depăși cu mult mediile multianuale, deoarece se vor înregistra chiar și 17 grade Celsius în anumite zone din centrul țării.
Nici minimele nu vor mai scădea sub zero grade iar precipitațiile vor fi rar întâlnite.
În schimb, vântul va sufla cu putere, mai ales la munte, precizează pentru Radio Târgu Mureș meteorologul de serviciu al Centrului Meteo Sibiu, Ovidiu Câmpean:
În cursul acestei săptămâni, vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă cu temperaturi maxime de peste 10 grade în Transilvania. În unele zile pot fi depășite 15 grade ajungând până la 16-17 grade. Temperaturile sunt foarte mari pentru această perioadă, chiar cu 10 grade și un pic peste media multianuală. Vor fi precipitații slabe și puține. De asemenea, va fi vânt destul de intens, cu rafale ce vor depăși 50-70 de km/h în zonele joase iar la munte vor fi chiar 100 km/h în zonele înalte.
Dincolo de bucuria că putem renunța la o haină groasă, schimbările radicale de vreme pot produce un șoc în organism. Medicii ne atenționează că trebuie să ținem seama și de alerta epidemiologică și să facem prevenție.
Cei mai expuși riscurilor sunt copiii, persoanele vârstnice, și cei cu boli cronice, precizează medicul primar infecționist din Târgu Mureș, prof.dr. Brândușa Țilea:
Având în vedere că este, în continuare, circulație de virus gripal și care încă poate continua în lunile următoare, părerea mea este că cei care nu s-au vaccinat să se vaccineze, mai ales cei care fac parte din grupele de risc. Mai circulă și alte virusuri: virusul sincițial respirator, rinovirusuri, chiar și coronavirus. Organismul uman face față fără nici o problemă (schimbărilor de temperatură) dar trebuie să ne alimentăm corespunzător. Un surplus de vitamine în perioada aceasta de tranziție între iarnă și primăvară este binevenit. Mai trebuie odihnă și alimentație corespunzătoare. Aceasta este cel mai important.
Medicii mai atrag atenția că evitarea aglomerărilor este importantă pentru a evita îmbolnăvirile, dar și respectarea cu rigurozitate a măsurilor de igienă, şi alimentaţia sănătoasă.
Autor: Cristina Bulbescu