Voluntari specialiști în diferite domenii caută soluții de salvare al Castelului Teleki din Gornești

Publicat de Corina Muntean, 23 iulie 2018, 13:29
Amplul demers se intitulează „Școala de Vară la Castel” și a ajuns la cea de-a treia ediție. Se desfășoară între 20 și 29 iulie prin workshop-uri pluridisciplinare la care iau parte arhitecți, istorici, arheologi și peisagiști, explică președintele Asociației ARCHE, Raluca Bărbulescu.
Încercăm să realizăm studiile care să stea la baza unui viitor proiect de restaurare. Prin abordarea interdiscipinară ne dorim realizarea unui plan de afacere ca să aducă o utilizare sustenabilă, domeniul să se poată autosusține. Lucrăm la releveul de arhitectură, studiul istoric, expertiza tehnică, suntem destul de departe de obiectiv.”
Școala de vară a cuprins sâmbătă și Ziua Porților Deschise, o manifestare organizată de Asociația Castel Teleki cu scopul de a promova domeniul situat în Gornești.
Reprezentanta organizatorilor, Lukacs Katalin.
Pentru mine înseamnă foarte mult acest castel. De fapt lucrez ca voluntar de 8 ani la castel și am ajuns să organizăm cam 7-8 evenimente prin Asociația Castel Teleki și ne bucură foarte mult că sunt foarte multe familii care revin în fiecare an la evenimentele noastre.”
Unul dintre moștenitorii castelului, Teleki Kalman, locuiește în Belgia, dar își petrece la Gornești 6 luni din an pentru a-l întreține. Dorința sa este să se găsească rapid fonduri pentru renovare.
Din 1850 și până în 1949 a fost locuit de familia Teleki ramura din Gornești și apoi a fost nationalizat. Cum a fost o instituție a statului au investit un pic. Din păcate, până în 2011 când am recuperat și fizic castelul reparațiile au fost lăsate la o parte.”
Domeniul Teleki din Gornești cuprinde castelul în suprafață de 2.400 m2, finalizat înainte de anul 1800, și o un parc dendrologic de 6 ha și jumătate.
Marcela German