Volatilitate ridicată pe piaţa valutară

Publicat de Corina Muntean, 10 decembrie 2024, 09:50
Analiștii prognozează o volatilitate ridicată pe piaţa valutară şi tensiuni comerciale în creştere în 2025. De vină sunt inflaţia, creşterea economică redusă datorată blocajelor şi şomajul în urcare.
Volatilitatea va fi ridicată anul viitor, vor creşte tensiunile comerciale globale, în timp ce dolarul va rămâne puternic, iar cursul euro/leu se va menţine stabil. Sunt câteva dintre perspectivele pieţei valutare în 2025 în viziunea iBanFirst, care a publicat un ghid pentru a ajuta business-urile să înţeleagă şi să gestioneze mai eficient riscurile valutare viitoare.
Potrivit raportului ‘FX Market Outlook 2025’, elaborat de iBanFirst, unul dintre principalii furnizori de servicii de schimb valutar şi plăţi internaţionale pentru companii, într-un mediu economic global definit de incertitudine şi schimbări rapide, companiile româneşti implicate în comerţul internaţional se confruntă cu provocări în a-şi asigura stabilitatea financiară şi profitabilitatea.
Conform analiştilor iBanFirst, comerţul liber este afectat de măsuri protecţioniste tot mai frecvente, boicoturi economice şi dificultăţi în securizarea rutelor comerciale. Aproximativ o treime dintre ţările lumii, inclusiv 60% dintre statele în curs de dezvoltare, sunt supuse sancţiunilor economice impuse de Statele Unite, un nivel fără precedent. Pentru a-şi reduce vulnerabilitatea, companiile de import-export îşi pot diversifica partenerii comerciali şi dezvolta expertiză internă în gestionarea riscurilor geopolitice.
„În 2025, volatilitatea va rămâne o constantă, iar creşterea protecţionismului şi sancţiunile economice globale ar putea redefini rapid relaţiile comerciale. În acest context, companiile româneşti implicate în comerţul internaţional vor trebui să îşi consolideze strategiile de gestionare a riscurilor valutare şi să îşi diversifice pieţele. O strategie de hedging bine implementată şi o atenţie sporită la evoluţiile macroeconomice vor proteja companiile de fluctuaţiile valutare şi le vor oferi mai multă stabilitate în operaţiunile comerciale”, a afirmat Alin Latu, Country Manager iBanFirst România şi Ungaria.
Analiştii mai spun că România se pregăteşte pentru negocieri dificile cu Uniunea Europeană în privinţa bugetului, în contextul unui deficit bugetar ridicat, de aproximativ 7% din PIB, şi al iniţierii procedurii de deficit excesiv. Deşi ţara trebuie să prezinte un program de ajustare fiscală pe şapte ani, Comisia Europeană ar putea permite continuarea planurilor de investiţii pentru 2025-26. De asemenea, deşi este puţin probabil ca agenţiile de rating să retrogradeze ratingul suveran, este posibil să fie atribuită o perspectivă negativă.
Pe termen scurt, economia României pare stabilă, însă, pe termen lung, vor fi necesare măsuri fiscale mai stricte pentru evitarea austerităţii, mai arată raportul iBanFirst.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.