Vizitați Muzeul Virtual al Unirii!

Publicat de Corina Muntean, 1 decembrie 2020, 08:21 / actualizat: 7 decembrie 2020, 17:30
Chiar dacă pandemia ne obligă pe mulți dintre noi să stăm în case și să urmărim la radio, la televizor sau pe internet ce se întâmplă de 1 Decembrie, avem șansa acum că economisim timpul cu deplasările și să vizităm pagini din istoria națională chiar la ea acasă, în Muzeul Virtual al Unirii.
Proiectul Muzeul Virtual al Unirii, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, este o platformă online care adună mărturii istorice din întreaga țară: fotografii, cărți poștale, documente, obiecte variate legate de anul 1918, de Marea Unire.
Pornind de la negocierile, preliminariile, acțiunile întreprinse de personalitățile din Regatul Român și de cele din Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, dar și de cele de la Paris, Viena, Budapesta, Muzeul Virtual al Unirii prezintă pe site-ul său la www.mvu.ro istoriile unirii cu România a Basarabiei (27 martie 1918), Bucovinei (15/28 noiembrie 1918) și Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului – la Alba Iulia pe 1 decembrie 1918, cu ajutorul imaginilor: documente și fotografii păstrate de acum 100 de ani.
Muzeul Virtual al Unirii este o bază de date accesibilă permanent oricui de pe mapamond, ce cuprinde: ziare, fotografii, scrisori, cărți, jurnale, corespondență, aparate de fotografiat; steaguri, tablouri, piese de mobilier și îmbrăcăminte, obiecte personale ale participanților: ceasuri, inele, ochelari, penițe etc. Toate pot fi accesate și vizualizate în detaliu, online, de cei interesați de istoria recentă a românilor și de înfăptuirea năzuinței milenare a poporului, Marea Unire.
Mai mult, site-ul mvu.ro permite un tur virtual a 2 expoziții strâns legate de acest act istoric: Expoziția România în Marele Război și Expozitia Mărăști, Mărășești, Oituz, cu focus virtual pe obiectele incluse în expoziție. Dând click pe imaginile obiectelor și fotografiilor din expoziție putem obține detalii inedite despre personajele istorice participante în aceste evenimente, armatele beligerante, obiectele decorative, de uz practic, armamentul sau efectivele din dotarea militarilor. Un crâmpei de istorie românească, adus în casele noastre grație Muzeul Virtual al Unirii.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, în fiecare zi de marți, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM – Borsec și online pe www.radiomures.ro.