Viticultorii pot primi sprijin de până la 80% pentru dezvoltarea culturilor de viță de vie

Publicat de Corina Muntean, 12 august 2019, 18:13
Fondurile sunt disponibile prin Programul Naţional de Sprijin (PNS) în Sectorul Vitivinicol 2019 – 2023.
Prin accesarea acestei măsuri, producătorii au posibilitatea să-şi restructureze sau modernizeze suprafeţele cu viţă-de-vie, pentru ca astfel să corespundă cerinţelor actuale ale pieţei.
Acest program de sprijin este una din măsurile de administrare a potenţialului productiv viticol luată de Comisia Europeană atât pentru a întări echilibrul pieţei vitivinicole, cât şi în vederea unei mai bune adaptări a ofertei la cerere pentru anumite tipuri de produse vitivinicole.
Directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă:
Se poate obține finanțare pentru reconversia soiurilor, inclusiv prin supraaltoire, reamplasarea parcelelor viticole, replantarea ca urmare a defrișării obligatorii a plantațiilor agricole din motive sanitare sau fitosanitare sau chiar modernizare. Modernizarea cuprinde 4 aspecte: proiectare, instalare, înlocuire sistem de susținere pentru conducere și palisaj, modernizarea formelor de conducere a viței de vie, modernizarea sistemului de susținere prin înlocuirea sârmelor și instalarea a 3 rânduri de sârme, instalarea de sisteme de instalații prin picurare.
Ovidiu Săvâșcă face un nou apel către viticultori, mai ales că până acum nu au fost persoane interesate:
Până în anul 2017, au fost solicitări pentru acest sprijin, sunt cunoscute zona Batoș, Mica, sunt plantații care au beneficiat de această măsură prin APIA, de restructurare și reconversie a vechilor plantații viticole, iar proprietarii care au achiziționat terenurile au putut benefica de această finanțare. În acest an, și nici în anul trecut, nu am avut, din păcate, doritori.
În perioada 2019 – 2023, România îşi propune să restructureze, anual, o suprafaţă de viţă-de-vie de aproximativ 1.000 – 1.800 hectare, ceea ce ar reprezenta un procent anual de 0,5 – 1% din suprafaţa viticolă totală.
Raluca Creţ